Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Rolling Thunder

Úterý, 03 říjen, 2006 v 20:07. Autor ozzy666

Slavný Scorseseho thriller Taxikář s Robertem De Nirem napsal scénárista Paul Schrader. Stejný Paul Schrader je autorem podobně drsného snímku, který vznikl vzápětí po Taxikářovi a natočil jej režisér John Flynn (Kriminál se Stallonem, Nemilosrdná spravedlnost). Jeho název zní Rolling Thunder a vrací nás do zlatého věku osamělých střelců.

Hlavního hrdinu hraje William Devane, což může zbytečně vyděsit toho, kdo se někdy náhodou podíval na seriál Knots Landing. Znovu podotýkám, že zbytečně, protože zde je naprosto dokonalý a role mu padne jak ušitá. Ve vedlejší úloze se objeví nezvykle mladý a vlasatý Tommy Lee Jones.

Devane představuje vietnamského veterána majora Charlese Ranea, který se vrací do rodného města. Válka už skončila před dvěma lety, ale až nyní byl Charles propuštěn ze zajetí. Nikdo z blízkých o něm po celou tu dobu neměl zprávy. Nevěděli, zda se vrátí, nevěděli, zda je naživu. I když je zdánlivě naprosto v pořádku, má po letech strávených v lágru pocuchané nervy a vnímavý kolemjdoucí by v jeho očích zachytil i mírné šílenství. Město ho vítá jako hrdinu a spoluobčané mu slavnostně předávají symbolický dar – jednu stříbrnou minci za každý den strávený ve Vietnamu – dohromady 2 555 dolarů. Jednoho dne poté se v jeho domě objeví nevítaní hosté z Mexika, seberou mu peníze a na odchodu zastřelí ženu a synka. Na majorovi není vidět vztek ani smutek, jen máte pocit, že od nynějška bude lepší se mu vyhýbat.

Charles Rane je v Davaneově podání úplně bez emocí. Ani ne proto, že je tvrdý jak Chuck Norris, ale proto, že je prostě šílený. Aby ve vietnamském pekle přežil mučení, nemohl si žádné emoce dovolit. Když tedy začne mlčky jednat, je to opravdu nářez! Postupuje chladně, neúprosně, bez slitování. Jako člověk, který nemá co ztratit a současně není zcela při smyslech.

Tempo Flynnova snímku je klidné, ticho před bouří je doslova vražedné. Zpracování působí velice reálně a není přehnaně stylizované. Dnes by se nepochybně neobešlo bez zrychlených a zpomalených záběrů, barevných filtrů, sprostých slov, hektického střihu a přiblblého soundtracku. Prostě je jiná doba a Rolling Thunder představuje vítanou možnost, jak se vrátit do časů, kdy všechno bylo tak trochu jiné.

rok: 1977
režie: John Flynn (Kriminál, Nemilosrdná spravedlnost), hrají: William Devane (seriál Knots Landing), Linda Haynes, Tommy Lee Jones
imdb: www.imdb.com/title/tt0076637/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze