Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Hangar 18

Úterý, 03 říjen, 2006 v 20:20. Autor ozzy666

Zas tu máme něco pro staromilce. Jako pamětník si dobře vzpomínám na film Kozoroh 1 (1978), který před dávnými časy dávali i v našich socialistických kinech. Šlo v něm o fingovanou misi na Mars a o snahu NASA a vlády USA lidem namluvit, že tento let skutečně probíhá. Členy posádky pak chtěli odstranit, aby tajemství neprozradili. Astronautům se však podařilo uniknout a pravda se dostala na veřejnost. Podobný námět má i Hangar 18.

Během letu raketoplánu se při vypouštění družice na oběžnou dráhu střetne jeho posádka s neznámým tělesem. Družice exploduje, zabije jednoho ze tří astronautů, a těleso, z něhož se posléze vyklube létající talíř, se zřítí na Zem. Armáda a NASA je uloží do hangáru č. 18 na vojenské základně v texaské poušti a vyčlení tým expertů k jeho zkoumání. Zlý politik Cain nechce, aby se veřejnost dozvěděla o nálezu UFO. Je totiž před volbami a voliče by tento fakt zbytečně rozptyloval... nemluvě o tom, že by mohli prezidenta, který mluví o létajících talířích, považovat za mírně řečeno nekompetentního. Proto se pokusí zbylé dva astronauty zdiskreditovat a snížit věrohodnost jejich výpovědi tím, že je obviní ze smrti jejich třetího kolegy. Bancroft a Price tak musejí najít vlastní cestu, jak se očistit, dokázat existenci UFO a přežít zákeřné útoky vládních zabijáků.

Jako většina podobných filmů z onoho období, je i Hangár 18 postaven na příběhu. Dialogy jsou prokládány povinnými akčními scénami, přičemž obě složky jsou vzájemně dobře vyvážené. Je tam pochopitelně méně výbuchů, zpomalené záběry a efektní kroužení kamery chybějí úplně, zato byli režisér James L. Conway a scénárista Thomas C. Chapman méně servilní vůči svému tehdejšímu okolí. Množství klišé je na snesitelné úrovni a jejich použití je funkční.

Z hereckých představitelů jsou podstatní Robert Vaughn (Sedm statečných, Bullittův případ) v hlavní záporné roli a Darren McGavin (Kolchak: The Night Stalker) jako šéf expertního týmu. Produkce je televizní, takže UFO vypadá trochu legračně (hodně bliká). Scénář je napsaný dobře a neobsahuje nic, co by dospělého diváka nutně iritovalo. I když děj není to nejlepší, co kdy vzniklo, je poctivě zpracovaný a pohodově se na něj kouká... nicméně kdyby víc šlapal, nestěžoval bych si.

rok: 1980
režie: James L. Conway, hrají: Gary Collins, James Hampton (Condorman), Robert Vaughn (Sedm statečných, Bullittův případ), Darren McGavin (Kolchak: The Night Stalker)
imdb: www.imdb.com/title/tt0080836/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze