Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

The Manhattan Project

Pondělí, 09 říjen, 2006 v 23:01. Autor ozzy666

Válečné hry (1983) nejsou jediným filmem, v němž rozverný pubescentní genius neudrží svou genialitu na uzdě a málem způsobí světovou katastrofu. Bohužel ne každý točí jako John Badham, hraje jako Matthew Broderick a vypadá jako Ally Sheedyová. Krom toho, Broderickův teenager byl sympatický a svým vzhledem se na chytrého a lehce asociálního nerda hodil. Obsazení manekýna Christophera Colleta do hlavní role klonu Válečných her s názvem The Manhattan Project je čistě účelové a výsledkem je nesympatický zmetek, kterému možná uvěříte encyklopedické znalosti z oboru sběratelství baseballových karet nebo tužidlových gelů, ale ne jeho IQ.

Vedle eléva Colleta tvoří ústřední hereckou sestavu zkušený John Lithgow (seriál Takoví normální mimozemšťané) a mladá, tehdy 20letá modrooká blonďatá a naprosto průsvitná Cynthia Nixonová (seriál Sex ve městě).

Děj není příliš košatý a hlavně vyžaduje silné nervy. Na to, jak je myšlen vážně, je dost přitažený za vlasy. Nicméně ve své smyšlenosti je plně konzistentní, takže jde jen o to, zda divák na scénáristovu fabulaci přistoupí.

V tajném laboratorním komplexu na okraji městečka se vědcům podařilo pomocí laserů vyrobit nejčistší plutonium na světě. Vrchní vědec dr. Mathewson (Lithgow) si po dosažení svého životního cíle náhle uvědomí svou samotu a zahoří k pohledné ženě středního věku z realitní kanceláře. Ta je shodou okolností matkou našeho mladého génia. Aby se trochu vytáhl a vloudil do její přízně, pozve doktor nadaného chlapce na prohlídku laboratoří. Paul zde bystrým okem odhalí, na čem vědci pracují a v hlavě mu uzraje smělý plán. Podomácku vyrobí atomovou bombu s časovačem, aby vyhrál státní soutěž ve vědecké odborné činnosti. Plutonium si jako zkušený diverzant opatří vloupáním do střeženého komplexu. Ztráta plutonia se brzy provalí a Mathewson se dostane do průšvihu. Pochopí však, odkud vítr vane, a spolu s vojenskými agenty se pustí za prchajícím Paulem, který to všechno vlastně myslel dobře.

Z filmu přímo kape pochybné poselství pro americké náctileté: Pokud je člověk mladý génius, dokáže neuvěřitelné věci a nakope i agenty v tmavých brýlích a kravatách. Až vyroste, má díky svým morálním vlastnostem velkou šanci udělat kariéru jako právník, projektant jatek, vynálezce sofistikovaného elektrického křesla nebo jako aktivní republikán.

The Manhattan Project není prezentován coby dobrodružný film. Tedy film, kde je dovoleno (ba záhodno) si přiměřeně vymýšlet, ale jako holá možná pravda, a to mu výrazně škodí. Je natočen v áčkové produkci, nevypadá tedy usmoleně a jen díky tomu dnes neodejde s potupnými 4 pakáry... ale je to vážně o prsa... aneb jak říkají dostihoví fanoušci – tuhý boj, krátká hlava.

rok: 1986
režie: Marshall Brickman, hrají: John Lithgow (seriál Takoví normální mimozemšťané), Christopher Collet, Cynthia Nixonová (seriál Sex ve městě)
imdb: www.imdb.com/title/tt0091472/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze