Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Temný anděl (Dark Angel)

Středa, 11 říjen, 2006 v 24:23. Autor ozzy666

Dolph Lundgren nepatří k akčním nadějím z 80. let, které by dopadly výrazně dobře. Ostatně, které ano? Seagal? Van Damme? Ti všichni byli i v dobách své největší slávy druhá liga a postupně jim nezbylo, než se z velkého plátna přesunout do regálů videopůjčoven. Každý ze jmenovaných však zažil i svých zasloužených "deset minut slávy" a může se pochlubit aspoň jedním filmem, který snese přísnější měřítka finančně náročnější áčkové produkce. Pro Lundgrena je takovým rodinným stříbrem Temný anděl.

Příběh v sobě odvážně, leč překvapivě dovedně kloubí hned několik příbuzných žánrů. Najdeme v něm akci, sci-fi, horor, detektivku, buddy-movie. Vše je natolik organicky a bez nemotorných švů spojeno dohromady, že je to až s podivem. Na vnější stránce se pozitivně podepsal rozpočet, takže i ve vedlejších rolích najdeme solidní herce. Výprava je nezvykle precizní a triky na úrovni. O hudbu se postaral slavný český rodák Jan Hamer, populární hitovou znělkou k seriálu Miami Vice.

Na planetu Zemi přistane mimozemský obchodník s drogami, aby pro své zákazníky hledal nové zdroje hormonů - endorfinů. Se slovy "Přicházím v míru" (což je i alternativní název filmu) zaboří nešťastné oběti do mozku sondu a vysaje obsah. Tato aktivita neujde pozornosti policii, konkrétně detektivovi Jacku Caineovi, jenž má navíc spoustu starostí se svým dočasným parťákem od FBI, nemluvě o skutečném pozemském drogovém kartelu, který ho připravil o starého parťáka. Do toho všeho se ještě připlete vesmírný policajt, stíhající již zmíněného mimozemského gaunera a Lundgrenova krasavice v ohrožení. Že se z filmu nestal nepřehledný a chaotický maglajz je zásluhou múzou políbeného režiséra Craiga R. Baxleyho. Nikde neztratíte nit, vše do sebe přirozeně zapadá, vše klape, jak v daném žánru klapat má.

Temný anděl je regulérní kinosálovou první ligou své doby. Je svěží, dobře natočený, zábavný, s přiměřeně přehnanými akčními scénami. V případě Dolpha Lundgrena se určitě jedná o jeden z jeho nejlepších filmů, při jehož sledování nemusí mít divák nutně pocit, že se hrabe v popelnici.

rok: 1990
režie: Craig R. Baxley (Action Jackson, Bouře století, Dům v růžích, Sniper 2, Deep Red), hrají: Dolph Lundgren (The Mechanik, Ochránce)
imdb: www.imdb.com/title/tt0099817/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze