Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Deep Red

Středa, 11 říjen, 2006 v 20:53. Autor ozzy666

Noir je populární způsob ztvárnění detektivního příběhu. Pochopitelně ani u něj nestačí formálně se držet dané šablony a čekat, až z filmu vyleze druhá Čínská čtvť, Charley Varrick nebo Blade Runner. I zde je třeba použít "chandlerovská" klišé jen jako základ, na němž tvůrce vystaví něco skutečně osobitého. Ne pouhý podbízivý plagiát. Temné sci-fi Deep Red tímto neduhem naštěstí netrpí, ačkoli i ono má své slabé stránky.

Jde o televizní produkci, a tak nepřekvapí, že prostředí, kde se odehrává, je do značné míry studiové. Určitě však není nevkusné nebo na první pohled nepříjemně laciné. Finanční handicap vyrovnává zručná režie a dobré vedení herců. Baxley dokázal s omezeným rozpočtem natočit sledovatelný TV film, což je vždy malý zázrak. Vydatně mu v tom pomohl herec Michael Biehn (Terminator, seriál Dobrodružství s.r.o.).

Po vesmírném souboji se na zem zřítí mimozemská loď a střípek z ní se zasekne malé holčičce do dlaně (ve skutečnosti jsem to pochopil tak, že se jí tam zaboří celá, neboť miniaturní kosmická loď). Po této příhodě začne mít holčička zvláštní regenerační schopnosti. Dostane se do laboratoře dr. Newmeyera, kde z ní izolují látku zvanou Red. Tu (jak my víme) mají na svědomí právě mimozemšťani. Přenesena do jiného člověka, dává tomuto schopnosti podobné těm, jimiž disponuje malá Gracie. Látka je však nestabilní, a aby bylo dosaženo jejího trvalého účinku, musí se v těle hostitele pravidelně obnovovat. Jen u Gracie nikoli. Newmeyer u ní jednoho dne objeví onu pralátku - tzv. Deep Red, a chce jej získat pro sebe, aby si zajistil nesmrtelnost. To by však znamenalo smrt děvčátka, čemuž chce za každou cenu zabránit její matka. Spojí se proto s Joe Keyesem (Biehn), soukromým bodyguardem s traumatem z minulosti.

Zpracování příběhu není úplně přímočaré a je zprvu trochu náročné na pochopení logiky děje. To považuji za zajímavé. Nesmí se ovšem lelkovat, protože v příběhu vystupuje poměrně dost postav a doslova každá věta má svůj význam. Spád je rovněž "chandlerovský", tj. Baxley nikam zbytečně nežene. Ovšem nic by se nestalo, kdyby víc šlápl do pedálů. Navíc scénář začíná ke konci pořádně tahat za vlasy a poněkud se rozpadá. Škoda, začátek byl slibný. I tak jsou 2 pakáry pro Deep Red pěkný výsledek...

rok: 1994
režie: Craig R. Baxley (Action Jackson, Bouře století, Dům v růžích, Sniper 2, Dark Angel), hrají: Michael Biehn (Terminator, seriál Dobrodružství s.r.o.)
imdb: www.imdb.com/title/tt0109589/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze