Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Noční dravci (Nighthawks)

Pondělí, 16 říjen, 2006 v 22:51. Autor ozzy666

Jméno Sylvester Stallone má většina diváků spojeno s notoricky provařenými kusy jako Rambo, Kobra, Tango & Cash nebo Cliffhanger. Avšak Stallone rozhodně není typ hvězdy, která by se vynořila odnikud. Byl tu už dlouho před tím, než mu Ted Koetcheff svým dramatem o vietnamském veteránovi zajistil nesmrtelnost. Svou kariéru si musel poctivě prošlapat drobnými rolemi a roličkami, aby – i jako scénárista – dosáhl až na oscarovou nominaci za prvni díl Rockyho. Dnes máme příležitost nahlédnout do jeho herecké historie a představit si jej v méně známém detektivním thrilleru Bruce Malmutha.

Problematický policista Deke DaSilva (Stallone) je pro své okolí tak nesnesitelný, že aby se ho zbavil, přieloží ho jeho šéf i s parťákem Foxem k nově vznikající mezinárodní protiteroristické jednotce. Té velí Angličan Hartman. Její první úkol je zastavit šíleného Reinhardta Heymara Wulfgara, který podnikl v Londýně několik bombových útoků a kvůli svému šílenství začíná být nepohodlný i pro své chlebodárce. Nyní působí na vlastní pěst v Americe a je akutní hrozbou pro mnohamilionový New York. Tvrdohlavý DaSilva sice chvíli dělá Hartmanovi problémy, ale nakonec se uvědoměle postaví na tu správnou stranu barikády.

Obrovskou výhodou filmu je kvalitní obsazení. O Stallonovi netřeba hovořit, hrát umí a na tento žánr je typově jak dělaný (nemluvě o jeho vypasovaných tesilových zvonáčích – to byla móda, to už není pravda). Parťáka Foxe hraje neméně zkušený Billy Dee Williams (Star Wars V), v roli Hartmana uvidíme britského veterána Nigela Davenporta. Plejádu uzavírá výborný Rutger Hauer jako šílený Wulfgar. Výborný neříkám proto, že bych měl přiblblý pubertální sklon adorovat zloduchy, ani proto, že se tam prostě vyskytuje a já jsem z toho na větvi. Zkrátka vypadá jako opravdový a dokonale nevypočitalelný psychopat.

Další lahůdkou je fakt, že hudbu složil Keith Emerson z legendární art-rockové formace Emerson, Lake and Palmer. Soundtrack je místy tak "nabušený", že úplně přebíjí momentální vizuální vjem.

A teď se konečně dostáváme k tomu, jací Noční dravci vlastně jsou. Přes všechny papírové předpoklady nejsou moc zábavní, určitě jsou vážněji pojatí než většina věcí, v nichž Stallone zpravidla hraje. Scénář je poměrně plochý a půlku filmu se téměř nic neděje. Sem tam nějaká honička, vražda či výbuch, ale žádný nadměrný cvrkot. Není to vyloženě nudné, vidět se to dá, nicméně nečekejte žádnou strhující podívanou. I finále je spíš komorní.

rok: 1981
režie: Bruce Malmuth (Těžko ho zabít), Gary Nelson, hrají: Sylvester Stallone, Billy Dee Williams (Star Wars V), Rutger Hauer (Blade Runner, Maso a krev), Nigel Davenport, Lindsay Wagner (seriál The Bionic Woman)
imdb: www.imdb.com/title/tt0082817/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze