Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Sám v temnotě (Alone in the Dark)

Středa, 18 říjen, 2006 v 24:45. Autor ozzy666

Do horoucích pekel posílaný německý režisér Uwe Boll se na Pakárnách objevil poprvé se svým ztvárněním počítačové hry BloodRayne. Rozsudek nad ním vynesený však nebyl tak zdrcující, aby dopadnuvší popravčí sekera nadělala na jeho sveřepém býčím zátylku větší paseku. Pakárny nejsou primárně serverem o normálních filmech, takže na pokoření zdejší konkurence by byl býval potřeboval výrazně silnější kalibr. Podaří se mu tedy aspoň tentokrát dostát své podmanivě špatné pověsti a získat na své konto plný počet pakárů?

I když v případě Alone in the Dark pro to udělal maximum, musím se zde opět ušklíbnout nad směšným označením Bolla jako nejhoršího režiséra planety a Eda Wooda dnešní doby. To je samozřejmě nesmysl. Není o nic horší než drtivá většina obdobně špatných režisérů, na které můžeme narazit prakticky na každém kroku. On je ke své škodě (opravdu škodě?) jen víc vidět. Skoro bych na jeho obhajobu řekl, že si udržuje jistou úroveň. Podstatné však je, že normální diváky Bollovy nesmysly zcela oprávněně nezajímají a že herní fanoušci rozhodně neodpouštějí selhání.

Hru jsem tuším hrál před mnoha lety asi deset minut, a to málo, co si z ní pamatuji, zrovna nekoresponduje s tím, co se odehrává na obrazovce. Zpracování mi nepřišlo o nic věrnější, než např. podobně zprasená adaptace Doomu. Klidně se to mohlo jmenovat třeba Mutant z pekla. Rozhodně se jedná víc o sci-fi než horor. A co je důležitější, zjistil jsem, že při nejlepší vůli nedokážu interpretovat děj.

Začátek filmu docela ujde, bohužel asi po 15 minutách přestane dávat smysl. Je nevzrušivý, rutinní, Boll naprosto nedokáže nic dramatizovat. Z prstu si cucá standardní zápletky a neobyčejně nudně je režíruje. Vše probíhá bez ladu a skladu, jen samé zbytečné přestřelky a hloupé dialogy. Film se mu záhy totálně rozpadá pod rukama a vyhřezává v maglajz první třídy (což už se v BloodRayne naštěstí neopakuje). Nicméně i přes veškerou přiblblost a nesmyslnost se stále pohybujeme v mezích normy běžné podprůměrné pakárny.

Pokusím-li se najít na Alone in the Dark nějaké plusy, budou jimi Christian Slater, který se docela snaží nevypadat úplně hloupě a hlavně je to regulérní herec. Rovněž triky jsou v rámci rozpočtu dobré. Jinak tentokrát plně schvaluji, že fanoušci hry Bollův nezdařený opus po právu strhali. Pokud při jeho sledování něco pojídáte, můžete si být jisti, že vás děj nikdy nevtáhne natolik, abyste zapomněli přežvykovat. Navzdory tomu všemu se nemohu zbavit dojmu, že na plnohodnotnou pakárnu tomu ještě něco málo chybí... každopádně pátý pakár unikl neúnavnému Sisyfovi z Wermelskirchenu opravdu jen o ten pověstný vlásek.

rok: 2005
režie: Uwe Boll (BlodRayne), hrají: Christian Slater (Jméno růže, Těžký prachy), Stephen Dorff (Blade), Tara Reid (Big Lebowki)
imdb: www.imdb.com/title/tt0383222/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze