Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Ninja přichází (Enter the Ninja)

Středa, 25 říjen, 2006 v 21:55. Autor ozzy666

Bruce Lee, Van Damme nebo Chuck Norris nejsou zdaleka jedinými šampióny bojových umění, kteří se uchytili v Hollywoodu. V 80. letech patřil k favoritům producentské dvojice Golan-Globus také japonský mistr v karate Sho Kosugi. Svůj vstup do světa laciných akčních snímků si odbyl právě v Ninja přichází, na nějž později navázal dalšími dvěma díly – Ninjova pomsta a Ninjova nadvláda. V roce 1984 se rovněž objevil po boku Lee Van Cleefa v seriálu The Master (o jeho zábavnosti svědčí fakt, že jej komentovali v Mystery Science Theater 3000).

Bratranci M. Golan a Y. Globus z již zaniklé společnosti Cannon Films znali své řemeslo opravdu dokonale; v tomto případě se režie ujal sám Menahem Golan. Čistý jak Sedm statečných, téměř archetypální příběh o dobru a zlu, o boji za spravedlnost a svobodu podnikání. Franco Nero, kterého jsem si až doposud spojoval spíš se serioznější částí kinematografie, zde hraje Colea, chlapíka, čerstvě pasovaného na nindžu. Po své iniciaci a po roztržce s Hasegawou (který nesouhlasí s tím, aby jeho mistr prohlásil za nindžu kohokoli jiného než Japonce), odjíždí Cole za svým přítelem Frankem na Filipíny. Zde se také seznámí s jeho ženou Mary Ann a nebezpečím, kterému musejí denně čelit. Mary Ann vlastní zemědělskou půdu, z níž se jí systematicky snaží vyhnat místní zločinecký gang. Protože si hrdlořezové nedokážou s Colem poradit, hledá vrchní boss pomoc v Japonsku, a shodou okolností ji nalezne u Hasegawy. Začíná jít do tuhého...

Film má rozhodně své kouzlo. Souboje jsou trochu srandovní a i Franco Nero v nindžovském, ježící se různými zbraněmi a milionem dalších krámů, vypadá jak klaunská verze Arnolda z Komanda. Naštěstí však nechybí nadhled a občas se blýskne i nějaký ten vtípek. Jako třeba když Nero vždy nějak legračně pokoří malého tlustého invalidního bossova poskoka Siegfrieda, který má místo ruky protézu s hákem.

Ninja přichází není rozhodně jakkoli originální, a ani na podobný přívlastek neaspiruje. Tím pádem není ani ničím zvláštní nebo nadprůměrně zajímavý. Nebylo by tedy namístě jej vychvalovat do nebes. Nicméně svou porci zvrhlé béčkové zábavy poskytne, a je rozhodně velmi příjemným startem, potažmo příslibem pro další dvě pokračování.

rok: 1981
režie: Menahem Golan, hrají: Franco Nero (Salamandr), Sho Kosugi, Susan George (Twinky, Strašáci, Očité svědectví)
imdb: www.imdb.com/title/tt0082332/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze