Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Ninjova pomsta (Revenge of the Ninja)

Úterý, 14 listopad, 2006 v 22:42. Autor ozzy666

Na režiséra Sama Firstenberga nedám dopustit. Je podepsán pod kultovním Americkým Ninjou, a přestože kung-fu zrovna nevyhledávám, rodokapsovému kouzlu filmu jednoduše nedokážu odolat. Většina výtvorů produkční společnosti Cannon je tak neuvěřitelná, že člověk může jen tiše zírat, a na konci filmu se pokusit nezapomenout zavřít pusu.

O prvním dílu Ninja přichází jsem na Pakárnách už psal. Toto pokračování s ním však vůbec nesouvisí. Je bez Franca Nera, zato v něm znovu uvidíme Sho Kosugiho, přestože v minulém dílu přišel o hlavu. A každopádně má podstatně větší rozpočet. Neodehrává se na Filipínách, ale děj nás přivádí rovnou do USA.

Chlápek jménem Braden vlastní galerii japonského výtvarného umění, to mu slouží jako zástěrka pro pašování heroinu z Asie. Drogy prodává italské mafii, která se s ním však pokusí vyběhnout, takže je na oplátku začne potajnu zabíjet. Protože je galerie společným podnikem podvodníka Bradena a podstivce Kosugiho, zaplete se do celé záležitosti i on a jeho malý synek Kane. Věci nakonec zajdou tak daleko, že se Kosugi zachmuří, převlékne se do nindžovského a jde je všechny srovnat.

Ano, Nindžova pomsta je v mnoha ohledech tak špatná, až je legrační. Ovšem zdráhal bych se napsat, že je nechtěně špatná. Je vědomě špatná... nebo lépe řečeno pokleslá. Cannonovská produkce tohoto typu si prostě úmyslně drží svůj styl. Způsob, jakým Firstenberg dávkuje patos a suverenita, s jakou nám bez skrupulí předkládá absurdní akční scény, se mi vysloveně zamlouvají. Např. souboj pětiletého chlapečka – karatisty se zlou dospělou karatistkou, by jednoznačně zasloužil zachovat pro příští generace v muzeu filmového kýče. Ve finále také najdeme nejlegračnější souboj nindžů, jaký jsem kdy viděl. Fascinovaně jsem si ho pouštěl několikrát za sebou. (Ačkoli v jiných scénách i laik pozná, že Kosugi své "řemeslo" mistrně ovládá.)

Vlastní příběh není sám osobě výjimečný nebo výjimečně vymyšlený. Současně není tak triviální, primitivní a řemeslně pochybný, jak je běžné dnes. Ve scénáři se udělalo – výhradně na můj vkus – příliš místa pro karate, aby Kosugiho využili do posledního centu. Ale do žánru to patří, tak si nemůžu stěžovat.

rok: 1983
režie: Sam Firstenberg (Americký Ninja), hrají: Sho Kosugi (Ninja přichází), Arhtur Roberts
imdb: www.imdb.com/title/tt0086192/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze