Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Čtvrtý protokol (The Fourth Protocol)

Čtvrtek, 16 listopad, 2006 v 1:27. Autor ozzy666

Slavný špionážní román Čtvrtý protokol patří do dlouhé řady děl britského spisovatele Fredericka Forsytha, z jehož pera vzešly takové slavné thrillery, jako Den pro Šakala (1971), Spis Odessa (1972) nebo Žoldáci (1974). Většina z nich vyšla u nás, některé i před rokem 89 – pozitivně to vím o Dnu pro Šakala a povídkové sbírce Žádné stopy. A nemohu nepoznamenat, že ještě existuje stejnojmenná hra pro ZX Spectrum, jejímž prostřednictvím jsem se s Čtvrtým protokolem setkal poprvé. Od té doby – dobrých 20 let – si říkám, že si ho vážně musím někde sehnat a konečně přečíst.

Šílený sovětský generál chce na americké letecké základně v Anglii nechat vybuchnout malou jadernou bombu, a vyvolat tak politickou krizi, která by mohla vést až k rozpadu NATO. Veřejnost by obvinila Američany z havárie a britské vládní kruhy by byly nuceny vykázat cizí jaderné zbraně ze svého území. Jenže kdyby akce nevyšla, vina by padla na Sověty, a to by byl počátek nové studené války. Situace je ale daleko komplikovanější, protože za nitky tahají nejvyšší pohlaváři tajných služeb Východu i Západu.

John Preston (Michael Caine) je v celé záležitosti pouhý pěšák, ale důležitý pěšák. Jeho úkolem je zjistit, co mají Rusové zalubem a zabránit jim v tom. Ti ovšem vyslali zdatného důstojníka KGB, vraha s kamennou tváří, Valerije Petrovského (Pierce Brosnana), který je stále o několik kroků před Prestonem... a čas se nebezpečně krátí.

Čtvrtý protokol je velmi dějový film, podpořený kvalitním hereckým obsazením. Vedle Michaela Cainea a předposledního "Velkého Bonda" Pierce Brosnana pronikavě exceluje Ian Richardson jako jeden z šéfů tajné služby. V patřičně propleteném politicko-špionážním příběhu nenajdeme téměř žádnou opulentní akční scénu (kromě mírné závěrečné). Ne, že by to vadilo, jen mě to překvapilo. Každopádně se jedná o solidní thriller ze staré školy, nicméně nepředstavuje nic, co by člověku navěky utkvělo v paměti.

rok: 1987
režie: John Mackenzie, hrají: Michael Caine (Tichý Američan, Příliš vzdálený most, Chyťte Cartera), Pierce Brosnan (předposlední James Bond), Ian Richardson (Brazil), Joanna Cassidy (Blade Runner)
imdb: www.imdb.com/title/tt0093044/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze