Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Únos (Breakdown)

Čtvrtek, 23 listopad, 2006 v 24:47. Autor ozzy666

Kurt Russell si zahrál hlavní roli v několika dobrých filmech, ale to už je hodně dávno. S oblibou ho obsazoval John Carpenter ve svých – jak bych to řekl – "Carpenterovkách". Nezapomenutelný je ve sci-fi hororu Věc, v Útěku z New Yorku nebo ve Velkých nesnázích v Malé Číně. Ne všechny jeho filmy byly lehkého žánru, ale spousta ano, a navíc v posledních letech nenatočil nic, co by mě zaujalo. S výjimkou Únosu...

V první řadě je třeba říct, že se nejedná o béčkový thriller s pohasínající hvězdou. Vznikl v produkci Dina DeLaurentise (Conan, Duna...) a o režii se postaral režisér třetího Terminátora Jonathan Mostow. Ani hudbu nespáchal průměrný šumař, ale Basil Poledouris, jehož soundtrack ke Conanovi doslova zlidověl. Snímek je rovněž velmi dobře obsazen – jak z hlediska osobností, tak co se týče typů ve vedlejších rolích –, a tak po boku sympatického Russella uvidíme i výborného (nesympatického) J. T. Walshe.

Děj je v podstatě jednoduchý (říká se, že všechny geniální věci jsou v podstatě jednoduché). Manželé Taylorovi, Jeff (Russell) a Amy, se stěhují do Kalifornie a musejí ve svém off-roadu překonat pěkných pár stovek mil pouští. Cestou se Jeff u pumpy trochu nepohodne se skupinkou rednecků a od toho se odvíjí celý zbytek příběhu. Žánrově nápaditě kopíruje standardní formuli, kdy se slušní lidé ocitnou v cizím neznámém prostředí a souhrou nešťastných událostí jsou vydání napospas místním primitivům. Nevědí komu v okolí mohou věřit, kdo je neutrál, kdo hraje proti nim, kde hledat pomoc. Mostow dokázal vystihnout obrovskou lidskou bezmoc, nejistotu, dokonale bezvýchodnou situaci a po celých 90 minut udržovat solidní napětí. Osobně jsem neměl problém uvěřit, že něco se takového opravdu může stát a kdyby na to přišlo a potřeboval bych se dostat do L.A., radši poletím letadlem.

Kurt Russell zde výjimečně nehraje drsňáka, ale městského mastňáka. Nelze tedy spoléhat na to, že v pravou chvíli od někud vytáhne kulomet a ustřelí všem obličej. Že je to bývalý zelený baret se speciálním výcvikem a traumatem z Vietnamu. Závěr je sice – pro větší efekt a drama – mohutně přehnaný, ale to jsem ochoten mu – vzhledem ke zbytku filmu – odpustit. Únos považuji za Russellův nejlepší "normální" film, a silně pochybuji, že ho v následujících letech něčím překoná.

rok: 1997
režie: Jonathan Mostow (Terminátor 3), hrají: Kurt Russell (Věc, Útěk z New Yorku, Velké nesnáze v Malé Číně, Tango & Cash), J. T. Walsh (Vyjednavač)
imdb: www.imdb.com/title/tt0118771/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze