Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Arcade

Pátek, 24 listopad, 2006 v 1:40. Autor ozzy666

Kromě Trona si nedokážu vybavit film, který by se odehrával ve virtuální realitě, měl dobrý děj a – po výtvarné stránce – nápadité 3D triky. Rozhodně jsem nečekal, že zmíněné vlastnosti najdu ve výtvoru Alberta Pyuna z roku 1993. V tomto ohledu byl můj odhad přesný a překvapení se nekonalo. Arcade nestojí za nic, navzdory tomu, že scénář měl na svědomí David S. Goyer, autor Smrtihlava, Blada nabo Batman začíná.

Dějová kostra je vcelku nosná a vypráví o zapadlé videoautomatové herně Dante's Inferno, kde se jednoho dne objeví chlápek z firmy Vertigo Tronics s instalací nové převratné hry Arcade. Kluk jménem Greg si vleze do kokpitu a hru si zahraje, ale když ho jeho kamarádi za chvíli shánějí, zjistí, že beze stopy zmizel. Vesměs jim to nepřijde divné, jen jeho dívka Alex se po něm vytrvale shání. Nakonec jí dojde, že Greg zmizel ve videohře, a protože ho miluje, vydá se ho do kyberprostoru hledat.

Film je nízkorozpočtový, a přestože počítačové 3D triky už dávno nebyly v plenkách (Jurský park je z téhož roku), vyšly i na tehdejší dobu chudě a sterilně. Začátek je slibný, ale děj začne být brzy iritující. Nejen proto, že teenageři jsou cool a vedou hloupé řeči. Goyer plodí hloupé nápady, Pyun je několikrát umocní a vyplivne podle nich hloupé scény. Neodpustí si pochybné pokusy o psychologii. Vlastně mě za celou dobu nenapadlo, proč bych měl hrát tak dementní nezáživnou hru, a ne třeba Pac-Mana.

Nicméně některé věci mě docela příjemně pobavily. Třeba programátoři Vertiga jsou vesměs pološílení chlápci středního věku v kravatách a bílých pláštích (to mi živě připomnělo několik let strávených v budově VÚMSu). Jeden z nich dokonce s psychopatickým výrazem v očích Alex radí, aby hru nehrála, protože je to zlo.

Arcade je nepatrně lepší než jiná Pyunova pakárna Nemesis, kterou stihnul natočil ještě týž rok. To ovšem neznamená, že by byla aspoň "dobrá" a že by tento režisér neměl mimořádně špatný vkus. Možná, kdyby film natočil jako čistou bezmyšlenkovou zábavu, dopadlo by to líp.

rok: 1993
režie: Albert Pyun (Nemesis), hrají: Megan Ward (Trancers II a III), Peter Billingsley (A Christmas Story), Seth Green (To, Milionový závod, Austin Powers - Goldmember), John de Lancie (Deep Red), Bryan Dattilo
imdb: www.imdb.com/title/tt0106302/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze