Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Minotaur

Úterý, 28 listopad, 2006 v 22:47. Autor ozzy666

Podle řecké legendy byl Minotaur nevlastní syn krétského krále Minose. Napůl člověk, napůl býk žil uprostřed rozlehlého Labyrintu, dokud jej s pomocí královy dcery Ariadny nezabil athénský hrdina Theseus. Evropský koprodukční film Británie, Německa, Francie a Španělska má se starověkou bájí na první pohled jen málo společného, i když v hlavních bodech se jí drží poměrně přesně. Nicméně působí dojmem, jako by se tvůrci pokusili příběh odvyprávět jako severskou ságu. Nápad je to určitě zajímavý, ale stejně tak divný.

Popravdě řečeno jsem zpočátku očekával, že se Minotaur bude odehrávat v současnosti. Parta vědců vykope v Bulharsku jeho ostatky, náhodný pád meteoru je oživí a příšera začne vraždit. Místo toho se ocitáme kdesi v pradávné minulosti. V Minosu uctívají boha Býka a Minotaur je pak potomkem tohoto boha a jejich královny. Uplyne řada let a na trůn usedne král Deucalion se svou sestrou Raphaellou. Je zvykem, že se každý rok vypraví daleko na sever do zasněženého kraje, kde leží vesnice chlapíka jménem Theo, seberou zde osm mladých obětí a hodí je Minotaurovi do Labyrintu. Tak jednou odvedli i Theovu milou, a protože mu vědma vyvěstila, že je dívka ještě naživu, nechá se Theo odvést do Minosu, aby jí našel.

Film nemá ohromný rozpočet a místy je to na něm vidět. Ale z nějakého důvodu dopadají levné evropské filmy lépe než americké. Labyrint je sice kulisový, nicméně pečlivě zpracovaný, a dokonce dělá dojem, že chodeb je víc než ty 3 metry, co se vejdou do záběru. Počítačový Minotaur vyšel nečekaně pěkně (mechanický už méně). I král Deucalion je v podání Tony Todda (Candyman) docela ďábelský. Na pár dialogů se objeví k nepoznání vousatý Rutger Hauer.

Je parné, že se produkce přes evropsky omezený rozpočet snažila. Minotaur je příjemné překvapení, a téměř váhám, zda mu neudělit 2 pakáry. Scénář a dialogy však nejsou úplně super a pasáž uprostřed Labyrintu je dlouhá a nudná, takže zůstaneme u zlaté střední cesty.

rok: 2006
režie: Jonathan English, hrají: Tom Hardy, Michelle Van Der Water, Rutger Hauer
imdb: www.imdb.com/title/tt0415160/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze