Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Osmiúhelník (The Octagon)

Čtvrtek, 30 listopad, 2006 v 1:25. Autor ozzy666

Šestašedesátiletý Chuck Norris byl jedním z exponentů zlatého věku akčních hrdinů. Podobně jako jeho "bratři ve zbrani", i on se může pochlubit významnými sportovními úspěchy. Je šestinásobným světovým profesionálním šampiónem v karate ve střední váze (1969-74). V 90. letech, kdy většina jeho kolegů ztrácela půdu pod nohama, se dokázal úctyhodných 8 sezón (1993-2001) udržet na televizní obrazovce v komerčně úspěšném seriálu Walker, Texas Ranger, na jehož produkci se podílel.

Zdaleka jsem neviděl všechny jeho filmy, ale ani ty nejznámější jako Nezvěstní v boji nebo Delta Force nevynikají nadprůměrně strhujícím spádem. Totéž platí o nindžovské detektivce Osmiúhelník, která se tak nějak rozpačitě plazí kupředu, sem tam Chuck někomu nafackuje nohou, ve finále vybouchne pár dřevěných chýší a je konec.

Scott James (Norris) se zaplete s bohatou krasavicí, která se ho snaží přesvědčit, že po ní někdo jde. Obezřetnost jej však nabádá k opatrnosti. (Stále k němu mluví vnitřní has, ale ne ten chandlerovský, spíš ten, co mluví k nindžům nebo k šílencům a alkoholikům.) Mezitím se dozví, že jeho žárlivý zahořklý asijský bratr Seikura cvičí někde v poušti nindžovské žoldáky pro teroristický trh. Scott se obává, že na něj někdo šije boudu, a jasno do celé věci nevnáší ani jeho přítel McCarn (Lee Van Cleef), který čmuchá kolem. Děj se pak trochu zašmodrchá, aby samozřejmě vyústil v závěrečný souboj dobra se zlem.

Tak mě napadá, že žijeme ve smutné době, kdy se stařenkám smí říkat "ny" a přestaly se točit filmy o nindžech. Nicméně jak už jsem řekl, Osmiúhelník je bohužel nemastný neslaný. Možná to souvisí s tím, že se nejedná o výrobek z dílny Golan-Globus. Přitom má regulérní děj a o něco v něm jde. Podání je však fádní, a tedy nudné, spád nulový. Dokonce tak, že si Chuck nezaslouží méně než 4 pakáry.

rok: 1980
režie: Eric Carson, hrají: Chuck Norris (Firewalker, Nezvěstní v boji, Delta Force)
imdb: www.imdb.com/title/tt0081259/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze