Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Westworld & Svět budoucnosti (Futureworld)

Pondělí, 04 prosinec, 2006 v 22:38. Autor ozzy666

Sci-fi Westworld pojednává o dvou kamarádech, kteří si zaplatili dovolenou ve westernovém městečku. Ovšem není to obyčejné městečko, jsou v něm kovbojové, banditi i lehké děvy – a má to být zábavné. Aby ne, s výjimkou "rekreantů" jsou všichni obyvatelé roboti a mají svým platícím hostům zajistit nevšední dobrodružné zážitky. Takových lokalit vybudovala společnost několik. Jde jen to, dáte-li přednost rytířským kláním ve středověku, orgiím ve starém Římě, nebo máte chuť obléknout hadry páchnoucí hnojem a koňským potem a provrtat svými dvěma smith-and-wessony pár desperátů.

Scénář napsal (a film natočil) Michael Crichton. Jeho díla mají vždy jistou akceptovatelnou úroveň, a tak i v tomto případě je zápletka fajn a film se vyvíjí docela nadějně. Až do bodu zlomu, kdy se vše zvrtne a jeden robot začne zlobit. Závěrečnou polovinu Crichton režijně bohužel vůbec nezvládl. Je splácaná, chaotická a nesmyslně protahovaná. Nicméně hezkou roli zde má Yul Brynner. Hraje pistolníka, který pronásleduje naše dva sváteční hrdiny stejně vytrvale, jako Terminátor Sáru Connorovou. Dokonce je oblečen přesně jako jeho postava ze Sedmi statečných. Jinak je Westworld dost slabota.

Druhý díl Svět budoucnosti (Futureworld) vznikl o 3 roky později a hlavní hvězdou je v něm Peter Fonda. Je o něco lepší než jednička, ale opravdu jen nepatrně, téměř o neměřitelnou hodnotu. Už jej nenatočil (ani nenapsal) Michael Crichron, ale Richard T. Heffron (později s Fondou spolupracoval na Vězeňském blues).

Opět se ocitáme mezi roboty. Společnost úspěšně ustála masakr s pistolníkem Brynnerem, a dál provozuje svá zábavní střediska. Dokonce pozve dva šťouravé novináře – Chucka Browninga (Fonda) a Tracy Ballardovou (Blythe Dannerová) –, na malý výlet do "vesmíru", aby se na vlastní oči přesvědčili, že vše je naprosto bezpečné. Samozřejmě bezpečné není nic, novináři na to přijdou a společnost se je snaží umlčet.

Slídění Browninga a Ballardové je poměrně nelineární. Místo aby postupně odhalovali, co za tím vším vězí, jen se nahodile motají po uzavřeném komplexu. Proto ve filmu téměř chybí napětí. Scénář je rozbředlý, se snadno odhadnutelným průběhem, bez dramatických zvratů, bez chytře vymyšlených překvapení. Nakonec jsem se nemohl zbavit dojmu, že sprostý posunek, který Fonda v závěru udělá na padoucha, byl adresován spíš divákovi.

rok: 1973
režie: Michael Crichton, hrají: Richard Benjamin (Hlava 22, Pozor na Harryho), James Brolin (Horor v Amityville, Kozoroh 1), Yul Brynner (Sedm statečných)
imdb: www.imdb.com/title/tt0070909/
hodnocení: 4 pakáry z 5

rok: 1976
režie: Richard T. Heffron (Vězeňské blues), hrají: Peter Fonda (Bezstarostná jízda, Vězeňské blues), Blythe Dannerová (Fotr je lotr)
imdb: www.imdb.com/title/tt0074559/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze