Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Věznice Fortress (Fortress)

Úterý, 05 prosinec, 2006 v 23:39. Autor ozzy666

Francouzský herec Christopher Lambert nenatočil 20 let (tj. od dob Highlandera) žádný významnější film. Přesto se nedá říct, že by zcela upadl v zapomnění, tím méně, že by byl špatný herec. Snímky, v nichž hraje, sice už dávno neodpovídají jeho talentu, zato se nám výborně hodí do pakáren. Kde jsou ty časy, kdy hrál aspoň v romantické limonádě V záři reflektorů (1984) s Catherine Deneuve. Prostě měl tu smůlu, že skončil podobně jako jeho prkenní kolegové Van Damme nebo Seagal – na DVD. Nicméně jeho filmy mají – když už nic jiného – aspoň ten herecký rozměr.

USA budoucnosti jsou policejní stát s kontrolou porodnosti. Každá žena může porodit jen jedno dítě, chce-li dvě, už musí proklouznout přísnou kontrolou za "železnou oponu" do Mexika. Přesně o to se snaží manželé John (Lambert) a Karen Brennickovi. Skoro jim to vyjde, ale na poslední chvíli je chytí a odvezou, každého zvlášť, doprostřed pouště do hi-tech vězení. Celý komplex není spravován vládou, ale soukromou firmou, neboť ty jsou, jak je známo, mnohem efektivnější. Každému nově příchozímu hned píchnou do břicha malé zařízení, které exploduje, překročí-li jedinec hranice povolené zóny, v lepším případě způsobí obrovské bolesti, pokud má zakázané (např. erotické) myšlenky nebo provede nějakou nevinnou blbost.

Johnu Brennickovi se život za zdmi žaláře zkomplikuje ve chvíli, kdy sadistický šéf věznice Poe dostane zálusk na jeho těhotnou ženu a rozhodne se jí pojmout za choť. Času je málo, do Mexika daleko a robotizované bezpečnostní bariéry jsou pro vězně s detonátorem v břiše nepřekonatelné. Brennick však není žádný hlupák a v hlavě začne spřádat vychytralý plán.

Fortress je béčko s ne neopodstatněnými ambicemi. Technicky dobře napsaný scénář by mu mohli závidět mnohé dražší áčkové produkce. Rozpočet není vysoký, ale není ani bulharsky nuzný. Už jsem zmínil Lambertovo herectví – i béčko je třeba přiměřeně dobře zahrát... a úlohou režiséra je umět z herců jejich dovednost dostat. To se tentokrát podařilo. Kdyby byly všechny pakárny takové, jako Fortress, jsem spokojený. I pokleslost totiž musí mít mez, pod kterou neklesne. Trochu jsem se ošíval dát Lambertovu akčnímu sci-fi tak dobré hodnocení, ale protože jsem se opravdu bavil, určitě si ho zaslouží. (Uvidíme, jak dopadne pokračování Fortress 2: Re-Entry).

rok: 1993
režie: Stuart Gordon (Re-Animator, Space Truckers), hrají: Christopher Lambert (Highlander), Kurtwood Smith (RoboCop, Rambo III), Loryn Locklinová
imdb: www.imdb.com/title/tt0106950/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze