Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Outland

Úterý, 12 prosinec, 2006 v 23:47. Autor ozzy666

Na pakárnách jsem už psal o otřesném béčkovém filmu Daniela Knaufa (Wolf Lake) s názvem Dark Descent. Ke všem svým výhradám, které jsem vůči němu měl, mohu nově přidat ještě jednu – je to téměř přesná kopie dnes recenzovaného Outlandu. Nemám nic proti inspiraci a rozhodně si nestěžuju, když jeden film tak trochu vykrade druhý, ale v tomhle případě zašel Knauf možná trochu daleko. Nicméně přesto všechno bych byl ochoten jeho přístup tolerovat, kdyby... kdyby Dark Descent nebyl naprostá pakárna.

Ale zpátky k Outlandu. Jedná se o áčkové sci-fi se Seanem Connerym, které napsal a natočil Peter Hyams (Konec světa, Relic, Timecop) a hudbu k němu složil Jerry Goldsmith. Goldsmithova hudba chvílemi připomíná jeho slavnější, o dva roky starší sountrack k Vetřelci. Tím ale veškerá podobnost zdaleka nekončí, protože i méně pozorný divák nepřehlédne povědomý design kulis, rekvizit nebo kostýmů. Nedí divu, protože několik lidí z výroby se skutečně podílelo i na Vetřelci.

Děj se odehrává na Jupiterově měsící Io, na rozlehlé důlní základně s početnou hornickou komunitou. V poslední době zde dochází k podivným úmrtím dělníků. Většinou se začnou chovat divně, mají strašidelné vidiny, napadají ostatní, páchají sebevraždy, vystupují do vesmíru bez skafandru a efektně explodují v krvavou masu... šplích. Na základnu jednoho dne přibyde nový šerif William T. O'Neil (Connery), který začne do celé záležitosti – navzdory podezřelé liknavosti vedení stanice – vrtat. Spolu s doktorkou Lazarusovou vyšťourají, že ony nezvladatelné psychycké stavy způobují amfetaminy, které testovala armáda pro zvýšení výkonnosti a odolnosti vojáků. Pro zhoubné vedlejší účinky byl projekt zastaven. A právě tuto látku někdo pašuje na Io a podává horníkům. O'Neil začne jednat, čímž se stane pro mnohé nepohodlným, a dokone se dozví, že si na něj hlavní padouch najal "pistolníky". Má 20 hodin na to, aby našel pomoc, nebo aby se jim postavil úplně sám.

Když už jsme u toho plagiátorství, Outland nezastírá inspiraci slavným westernem s Gary Cooperem V pravé poledne z roku 1952. Zpracování je solidní, herecké výkony kvalitní, režie adekvátní. Hodně pomáhá přirozené charisma Seana Conneryho, svůj vyšší standard odvádí i Peter Boyle (Muž stínu, Rudé horko, Žlutovous) jako velitel základny. Dokážu si představit, že by Peter Hyams mohl filmu dodat větší šťávu a udělat ho napínavější, ale i přes svou relativní průměrnost stojí výsledek za těch 105 minut stráveného času.

rok: 1981
režie: Peter Hyams (Konec světa, Relic, Timecop), hrají: Sean Connery, Peter Boyle (Muž stínu, Rudé horko, Žlutovous), Frances Sternhagenová (seriál Sex ve městě)
imdb: www.imdb.com/title/tt0082869/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze