Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Pojídač hříchů (Sin Eater AKA The Order)

Pondělí, 11 prosinec, 2006 v 23:48. Autor ozzy666

Religiózní horory mám rád. Samozřejmě jen ty povedené. Když o tom tak přemýšlím, žádný dobrý si vlastně nevybavuju. Většinou se snaží o jakési pseudoposelství v mezích středního proudu nebo na poselství kašlou a vše jednoduše spláchnou hektolitry krve. Pojídač hříchů zbytečně nemudruje o tom, že máme být hodní, věřit, nejíst moc tučného masa a hodně cvičit, ani se nepokouší nahradit dialogy pronikavým rachotem motorové pily. Daří se mu mít nosnou myšlenku, a přitom vyhovět zákonitostem běžného komerčního áčka.

Jedná se o autorské dílo scénáristy a režiséra Briana Helgelanda (Příběh rytíře, Odplata) s Heathem Ledgerem v hlavní roli. Rozhodně bych nevěřil, že ten andílkovský blonďáček z Příběhu rytíře ze svého kučeravého zjevu tak brzy vyroste a bude se dát snést. Příběh je situován do Říma a díky tomuto prostředí mírně připomíná italské duchařské horory ze 70. let, které upřímně nesnáším. Krvavé, psychologické, pseudoumělecké, zdlouhavé a se špatným koncem.

Ve filmu je pojídač hříchů osoba, která na sebe vezme všechny hříchy umírajícího, aby tento mohl jít do nebe. Když zemře z římskokatolické církve exkomunikovaný kněz bratr Dominik, má jeho přítel otec Alex (Ledger) podezření, že byl jeho smrti přítomen pojídač hříchů. Osoba, o níž se pochybuje, že by byla reálná, resp. pochybuje se, že by opravdu měla nadpřirozené schopnosti. Alex ale skutečně pojídače najde. Je jím chlapík jménem Eden, který knězi ochotně svěří své tajemství a chce, aby se stal jeho nástupcem. To však s sebou přináší spoustu nepříjemností, obstrukcí a utrpení, které Alexovi nestojí za nabízenou nesmrtelnost. Navíc není úplně jisté, zda s ním pojídač nemanipuluje, nebo jestli ho nevodí za nos nějaký démon. Dost možná je ve hře i nekonformní kardinál Driscoll (Peter Weller), kandidát na úřad Papeže, jenž ignoruje celibát, popíjí kořalku a kouří čtyřicítku denně. A možná je to celé nějaký tajný komplot.

Film je místy (asi 2x) docela strašidelný, hlavně scény se dvěma malými dětmi s uhrančivými pohledy jsou povedené. Najdeme v něm bohužel i slabší a ne moc zajímavé okamžiky. Úplně přesně jsem nepochopil, proč má hudba orientální nádech. Pojídač hříchů má dobrou atmosféru, umocněnou solidními hereckými výkony. Heath Ledger je opravdu slušný herec, dnes už naštěstí vyzrálejšího vzhledu, a Peter Weller (RoboCop, Nahý oběd) má navíc přirozené charisma. Škoda, že těch divných, nudných nebo jinak nepovedených míst není trochu míň.

rok: 2003
režie: Brian Helgeland (Příběh rytíře, Odplata), hrají: Heath Ledger (Příběh rytíře), Peter Weller (RoboCop, Nahý oběd).
imdb: www.imdb.com/title/tt0304711/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze