Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Alej zatracení AKA Ulice zatracenců (Damnation Alley)

Středa, 13 prosinec, 2006 v 23:53. Autor ozzy666

V roce 1977 natočil režisér Jack Smight (Midway) road movie podle postkatastrofického románu Rogera Zelaznyho Alej prokletí. Obsadil do ní George Pepparda, hvězdu slavného filmu Blake Edwardse Snídaně u Tiffanyho (1961), v němž vytvořil nezapomenutelnou dvojici s Audrey Hepburnovou. V dalších letech už se mu tak výrazně umělecky nedařilo a skončil v akčním seriálu A-Team (1983-87). Seriál se však stal legendou, takže hlady určitě netrpěl. Druhou známou osobností Aleje zatracení je Jan-Michael Vincent, jehož dobře známe z dalšího akčního seriálu Airwolf (1984-86).

Na zemi vypukne jaderná válka, uplyne několik minut, a je po ní. Výsledkem je nehostinná zamořená planeta s těžkou, věčně fialovou oblohou a zmutovanou faunou i flórou. Na několika místech ještě přežívají lidé. Jedním z takových míst je vojenská raketová základna uprostřed pouště, kde před válkou sloužili major Denton (Peppard), poručík Tanner (Vincent) a seržant Keegan (Paul Winfield). Po fatální nehodě na základně se její čtyři zbylí obyvatelé rozhodnou vydat do Los Angeles, kde tuší nějakou civilizaci. Co je na cestě čeká, vystihuje název filmu. Musejí projet stovkami kilometrů pouště s obrovskými zmutovanými škorpióny, vraždícími hejny švábů a úchylnými ozářenými rednecky. Naštěstí mají dva speciální transportéry, které zdolají i ten nejtěžší terén, a laserové zbraně, které vystřelí mouše levé oko na sto yardů.

Zpracování odpovídá předloze jen v hrubých rysech. V knize jedou tři vozidla z Bostonu do Los Angeles, tedy přes celé Spojené státy, pro vakcínu proti morové nákaze. V případě filmu je tedy příběh daleko jednodušší. Navíc se v něm nic moc neděje – neúnosně mnoho záběrů je prostě jen na jedoucí transportéry za dramatické hudby Jerryho Goldsmithe. Hrdinové putují pouští a skálami a jedovatými bouřemi... a pořád dokola. Z letargie diváka vytrhnou jen dva okamžiky – když skupinka narazí na vraždící šváby (to je opravdu humus) a když se utkají s úchylnými rednecky. Obě věci jsou oproti zbytku dobře natočené i napínavé.

Celkově je Alej zatracení poměrně nevýrazná, zbytečně zdlouhavá a uměle natahovaná na 90minutovou stopáž. Až na výjimky je to nuda. Zajímavý je osud zmíněného speciálního vozidla Landmaster. Docela mě překvapilo, že nejen, že přežilo do dnešních dnů, ale že stále jezdí. Nějaký nadšenec je odkoupil, zrenovoval a takhle hezky se o ně stará.

rok: 1977
režie: Jack Smight (Midway), hrají: George Peppard (Snídaně u Tiffanyho, A-Team), Jan-Michael Vincent (Airwolf), Paul Winfield (Terminátor)
imdb: www.imdb.com/name/nm0934902/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze