Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Vampire Circus

Úterý, 19 prosinec, 2006 v 24:04. Autor ozzy666

Někdy se mi zdá, že starší upírské filmy působí věrohodněji než ty současné. Mají pošmournou atmosféru a nestojí (díkybohu) na zvláštních efektech, ale na příběhu a dialozích. Velmi se mi zamlouval upírská snímek Captain Kronos: Vampire Hunter, navzdory tomu, že britská filmová společnost Hammer nepatřila k těm, které by se mohly pochlubit co do kvality vyrovnaným repertoárem. Ano, její kousky s Christopherem Lee patří do zlatého fondu hororu, nicméně většina produkce trpí chaotickým dějem a scénami spíchnutými horkou jehlou. Jak dopadne upírský cirkus? Přebije příjemná starobylá patina očekávané nedostatky ve scénáři?

Děj se odehrává v Evropě v 19. století. V okolí "ospalé díry" jménem Stadtel se ztrácejí děti a učiteli Muellerovi dokonce zmizí manželka. Ukáže se, že na vině je hrabě Mitterhouse, žijící (dá-li se to o upírovi říct) na nedalekém zámku. Jedné noci vesničané vezmou jeho sídlo útokem, vypálí je a upírovi prorazí srdce kůlem. Hrabě ve smrtelné křeči všechny prokleje a zhroutí se do sarkofágu. O mnoho let později přijede do vesnice cikánský cirkus. Obyvatelé se zaradují, protože pro ně představuje vhodné rozptýlení. Netuší ovšem, že pestrobarevné maringotky jsou plné upírů a že jsou zde proto, aby pomstili hraběte. Ten vstane z mrtvých, jakmile zemře poslední z jeho trýznitelů.

Od Vampire Circusu jsem očekával mírně bizarní snový horor, čehož se mi bohužel nedostalo. Děj se brzy rozpadne na skrumáž nesmyslných epizodek s ječícími děvami a vytřeštěnými chlapíky s obnaženými špičáky. Má to, čeho jsem se bál – chatrnou kostru. A přes dobrou vizuální atmosféru a neoddiskutovatelnou snahu o navození napětí, se režisérovi nepodařilo udržet celou věc pohromadě.

Při troše pečlivosti (a příčetnosti) při přípravě scénáře, by z Circusu mohla být docela dobrá televizní inscenace (bez sarkasmu). Herecké výkony nejsou zázračné, ale i přes jisté teatrální podání (které mě osobně k těmto hororům sedí) neupadají pod hranici dnes obvyklého standardu. Je vážně škoda, že se film totálně zvrhnul. Smysl nedává déle než první čtvrthodinu, a od toho okamžiku je každou minutu blíž a blíž dokonalé pakárně.

rok: 1972
režie: Robert Young (seriál Robin Hood), hrají: Laurence Payne, Domini Blythe
imdb: www.imdb.com/title/tt0067924/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze