Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

SS Doomtrooper

Čtvrtek, 21 prosinec, 2006 v 1:09. Autor ozzy666

Když se v roce 1992 objevila střílečka Wolfenstein 3D, aby řádně otřásla herním průmyslem a rozpoutala hladové šílenství po tomto typu her, napadlo mě, že by mohla být docela vděčným námětem pro film. Pokud to někdo neví, Wolfenstein byl o tom, jak se americký voják BJ Blazkowitz pokouší prostřílet na svobodu z pevnosti plné nacistických mutantů a různých úchylů, vyzbrojených tajnými zbraněmi. Proto mé srdce zaplesalo, když jsem narazil na věc s názvem SS Doomtrooper. Podílel se na ní smutně proslulý Sci-fi Channel a rozhodně si nezadá s tím nejhorším, co padalo z Rogera Cormana v 80. letech.

Je II. světová válka a spojenecká vojska se snaží udržet ve Francii. Rozvědka se dozví o tajné německé laboratoři, kde probíhají jakési blíže neurčené pokusy s radioaktivitou. Protože by se mohlo jednat o vážnou hrozbu, dá velení rozkaz kapitánovi Malloyovi (Corin Nemec), aby laboratoř umístěnou ve staré citadele zlikvidoval. Malloy si pro tuto sebevražednou misi vybere "tucet špinavců", tj. odsouzenců za různé (pro diváka samozřejmě sympatické) prohřešky, kterým nabídne po úspěšném splnění úkolu svobodu. Jednotka je letecky vysazena na místo určení, kde se setká s francouzským hnutím odporu (jeho členové vypadají jako ruští partyzáni s charakteristickými samopaly), a společně pak postupují dál. Nedostanou se daleko, protože jim cestu zkříží legrační pajdulák, výsledek zvrhlého experimentu nacistického profesora Ullmana. Malloyova parta bude muset přijít na nějaký dobrý trik, jak se s nepřemožitelným vojákem zkázy vypořádat.

Celý SS Doomtrooper je naprosto nesmyslný. Rozpočet je tak nuzný, že film nemá daleko ke slátaninám, splácaným libovolnou partou amatérských nadšenců. Valná část se odehrává buď v lese nebo na rumunském továrním zbořeništi, kde stojí ještě pár starých paneláků, takže se tato část II. světové války odehrává i mezi nimi. Pro nás charakteristické tvary sovětského tanku T-34 jsou zde suverénně přisouzeny řadovému pásovému obrněnci německé armády, a tak mě chvíli trvalo, než jsem se správně zorientoval. O digitálním paňácovi jsem se už zmiňoval. Přes svůj odpor k hodnocení filmů podle kvality triků musím uznat, že "přes tohle vlak nejede". Nevybavuju si, že bych kdy viděl něco bizarnějšího. Jako by produkci došlo i to málo peněz a času co měli, a paňácu nechali vyrenderovat jen nahrubo v náhledu. Naproti tomu trikové ztvárnění leteckých soubojů a výsadku je pěkné, a skoro bych se přikláněl k tomu, že si záběry vypůjčily z jiného filmu.

SS Doomtrooper je – raději to ještě jednou zopakuju – nesmyslný. Např. už scéna při opouštění letadla je nesmyslná, ale ani zdaleka vás nepřipraví na to, co uvidíte potom. Dialogy jsou nesmyslné, postavy jsou nesmyslné, dokonce tak, že hravě zastiňují všechna klišé, co jich tu je. Na druhé straně nemůžu říct, že bych se nějak extrémně nudil. Ačkoli tuto skutečnost je třeba přičíst spíš nadstandardní debilitě filmu než jeho zpracování. Prostě pakárna s velkým a třikrát podtrženým P.















rok: 2006
režie: David Flores (Crimson Force), hrají: Corin Nemec (seriál Parker Lewis musí vyhrát, Stargate SG-1, Svědectví), Ben Cross (The Mechanik, První rytíř, Odvážné kordy)
imdb: www.imdb.com/title/tt0795457/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze