Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Hra s duchy (Witchboard)

Úterý, 26 prosinec, 2006 v 17:13. Autor ozzy666

Když jsem jako malý kluk viděl seriál Sňatky z rozumu, kde je celkem nevinná scéna s duchařskou seancí, měl jsem z toho několik nocí divoké sny. Dnes mám pro tyhle věci slabost a nepohrdnu dobrou duchařinou. Na Pakárnách se sice dá těžko předpokládat, že narazíte na – podle obecných měřítek – dobrý film, ale co kdyby náhodou...

Kevin Tenney se u nás předvedl velmi příjemným a svěžím horůrkem Night of Demons, takže jsem byl na další tvorbu tohoto režiséra docela zvědavý. Jeho prvotina, o které bude dnes řeč, nese název Hra s duchy, a navzdory tomu, že se nejedná o film na úrovni duchařské elity, zaslouží si naši pozornost.

Mladík Brandon přinese na mejdan spiritistickou tabulku Ouija, jejímž prostřednictvím komunikuje, jak tvrdí, s mrtvým chlapcem Davidem. Aby udělal dojem, předvádí vyvolávání ducha spolu se svou bývalou dívkou Lindou, která teď však žije s jeho bývalým nejlepším kamarádem Jimem. Brandon Jimovi zazlívá, že mu Lindu přebral. (Brandon kupodivu není prezentován jako záporná postava, a Jim jako výhradně kladná postava.) Mejdan se nějak zvrhne, sokové si jdou po krku, a Brandon odjíždí a tabulku nechává ležet u Jima a Lindy na stole. Linda si ve chvilkách volna začne s tabulkou hrát a po čase si všimne, že se kolem ní dějí divné věci. Když se Brandon od Jima dozví, že Linda používá Ouiju sama, snaží se k ní dostat a tabulku jí sebrat. Hrozí totiž, že duch dívku posedne, a kdo ví, zda duch, s nímž tak často komunikuje, je opravdu malý David.

Děj je relativně jednoduchý, ale přesto z něj Tenney dokázal udělat docela napínavou podívanou. Někdy si sice vypomůže berličkou, nepravděpodobnou náhodou, levnou lekačkou nebo si něco vycucá z prstu, ale v kontextu filmu to moc nevadí. Dokonce občas překvapí nečekaným vývojem situace. Jen nepřirozeně cukrkandlový konec si mohl odpustit. Pro úplnost dodám, že Hra s duchy má dvě pokračování a jeden spin-off s názvem Witchtrap, který Tenney natočil hned po Night of Demons.

rok: 1986
režie: Kevin Tenney (Night of Demons, Witchtrap), hrají: Todd Allen, Stephen Nichols, Tawny Kitaen
imdb: www.imdb.com/title/tt0090327/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze