Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

The Black Hole

Středa, 03 leden, 2007 v 21:41. Autor ozzy666

Se jménem, původem maďarského režiséra Tibora Takácse, se mi vybaví příjemný rodinný horůrek Vrata do podsvětí (1987), v němž se objevil tehdy ještě malý Stephen Dorff (Blade). Byl jsem docela zvědavý, co bude Takácz točit dále, ale osud tomu chtěl, že jsem se k jeho jinému filmu dostal až po zhruba 15 letech. Byl jím odpadní sci-fi horor Mosquito Man a věru, setkání to nebylo příjemné. A protože jsem si svůj šok již prodělal a věděl jsem, že mě s The Black Hole nemusí čekat nic dobrého, byl jsem tentokrát mazácky připraven na nejhorší.

Při nebezpečných pokusech otevřeli vědci ve svých laboratořích uprostřed americké metropole černou díru. Vědec Eric a vědkyně Shannon (pipinoidní blondýna v brýlích, tj. typická vědkyně) spolupracují s armádou, která převzala kontrolu nad situací a chystá se jí vyřešit tím, že na díru shodí atomovku. Eric a Shannon to vojákům rozmlouvají jako holý nesmysl, ale díra se rychle šíří po městě, polyká vše, co jí stojí v cestě, a tak jejich odborný názor nikdo moc neposlouchá. Z černé díry navíc vylezla jakási elektrická vraždící příšera, která se šíří po drátech vysokého napětí a je zjevně přitahována silnými zdroji energie. Naši hrdinové jsou přesvědčení, že bytost úzce souvisí s dírou a s možností ji zavřít, a proto se jí pokusí lstivě nalákat zpět. Musejí to však stihnout dřív, než posedlý generál podnikne jaderný útok.

Množství klišé asi není třeba zmiňovat (např. vědec je rozhádaný s ex-manželkou...). Střídavě se na obrazovce děje něco stran díry (někdo do ní padá nebo příšera někoho žere) a střídavě se vedou hloupé řeči o díře a o životě. Jedno či druhé je svorně otravné. Pokud Takács zařadí scénu, vyžadující nějaké napětí, skoro nikdy se ho nedočkáme a když ano, je mělké, odfláknuté a vůbec ne napínavé.

Režisérovi se nedaří využívat standardních filmařských postupů k tomu, aby takto jednoduchý příběh trochu ozvláštnil - tj. typicky zařazením zábavných akčních scén, dějových zvratů, humoru apod. A v podstatě se o to ani nesnaží. Z jeho strany je to čistá rutina. Nepřekvapivá, nevzrušivá a nezajímavě natočená. Takács zjevně už dávno rezignoval na svoje ambice a The Black Hole to jen potvrzuje.

rok: 2006
režie: Tibor Takács (Brána), hrají: Judd Nelson (seriál Správná Susan), Kristy Swanson (Buffy, zabíječka upírů, Fantom)
imdb: www.imdb.com/title/tt0433883/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze