Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Povstání strojů (A.I. Assault AKA Shockwave)

Čtvrtek, 04 leden, 2007 v 22:43. Autor ozzy666

Nechápu, proč Jim Wynorski točí některé své filmy pod pseudonymem (databáze IMDB uvádí asi deset aliasů). Nevěřím, že by se za svá dílka styděl. Někdo prostě točí umění, jiný zas to, na co stačí a na čem se dá vydělat. Tenhle záměr nikdy nezastíral Roger Corman a divil bych se, kdyby si to nepřiznal i Jim Wynorski, který u Cormana začínal a dlouhou dobu byl jedním z jeho kmenových režisérů. Záhadu Wynorskiho záliby v pseudonymech dnes asi nerozluštíme, a tak se pojďme podívat na jeho sci-fi Povstání strojů, které natočil pod jménem Jay Andrews.

Armáda, konkrétně idealistický vědec John Foster (Robert Picardo alias Doktor ze Star Treku) vyvine bojového robota, aby v Iráku nemuselo umírat tolik amerických vojáků. Roboti ovšem nefungují příliš spolehlivě a s chutí napadají i své strůjce. Při převážení letadlem se dokonce vyprostí z přepravních kontejnerů a napadnou posádku. Letadlo se zřítí na ostrov, kam shodou okolností zahnala bouře i tři bankovní lupiče. Mezitím je na ostrov také vysláno zvláštní komando vojenského námořnictva, aby vraždící roboty zlikvidovalo a zahladilo stopy. Jako vědecký expert s nimi jde dcera doktora Fostera Susan, která tajně doufá, že zde nalezne svého otce živého a zdravého. Všichni mají svorně napilno, protože armáda hodlá – v případě neúspěchu akce – shodit na ostrov atomovku.

Wynorski, věrný svému naturelu, ignoruje jakoukoli věrohodnost a ani sekundu se žádná z postav nechová logicky. Všichni jednají tak, jak se to zrovna hodí, a má-li někdo zemřít, dá se s jistotou očekávat, že si sám naběhne na efektní smrt. Režisér nehne ani brvou a tváří se, jakoby to bylo v pořádku. Dokonce nemilosrdně popravuje všechny postavy, které na chvíli vypadají, že by mohly být pro děj důležité, neřkuli hlavní.

Akční scény bohužel nejsou inscenovány moc nápaditě. Jsou předvídatelné a tedy nudné. Skládají se výhradně z několikaminutového zběsilého střílení, dokud konečně nepadne robot, nebo člověk. Wynorski tím vším možná vzdal (trochu nešikovně, do míry svých filmařských schopností a tak nějak po svém) hold levným sci-fi ze staré školy, kde se taky zbytečně nehloubalo. Ostatně i roboti vypadají archaicky. Jako z Války světů. Ale pochválit musím triky, protože bulharské studio Worldwide FX odvedlo profesionální práci.

Možná, že kdyby mistr Wynorski nebral vše hákem, dal si trochu záležet a nenaflákal několik filmů ročně, mohl by se dočkat lepšího hodnocení. Nicméně je mi jasné, že mi o to nestojí...

rok: 2006
režie: Jim Wynorski (jako Jay Andrews), hrají: Robert Picardo (Star Trek: Voyager), Lisa Lo Cicero
imdb: www.imdb.com/title/tt0468547/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze