Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Cosi zlověstného se blíží (Something Wicked This Way Comes)

Úterý, 09 leden, 2007 v 23:15. Autor ozzy666

Ray Bradbury rozhodně ví, jak vyprávět příběhy. Myslím ty opravdové, ne ty dementní splácaniny, podle kterých se zpravidla točí filmy. A také velmi dobře ví, jak lidi děsit. Nepotřebuje kýbl krve a nebozez, aby vám začal běhat mráz po zádech. Podle jeho knihy s macbethovským názvem Something Wicked This Way Comes (1962) vznikl stejnojmenný hororově laděný snímek, k němuž si Bradbury rovněž napsal scénář.

Jedné podzimní noci se na kraji městečka Green Town zčistajasna objeví pouť. Obyvatelé se zaradují, protože to pro ně představuje vítané rozptýlení. Nemluvě o dětech. Dva malí kluci, Will a Jim, zvědavě šmejdí kolem, lezou kam nemají a náhodou objeví, že to není jen tak obyčejná pouť. Atrakce provozují démoni v lidské podobě a s návštěvníky provádějí podivné věci. Dokážou splnit jejich přání, ale člověk už pak není takový, jako dřív. Principál zla, pan Dark, oba malé slídily nachytá, ale protože se jim podaří utéct, snaží se je dostihnout a zabít dřív, než ho prozradí. A docela se vyzná, protože Pekelná pouť není v Green Townu poprvé...

Film má výbornou atmosféru. Malebné záběry městečka v prvních několika minutách dokonale navozují náladu ticha před bouří. Během něho se seznamujeme se všemi důležitými postavami, s jejich vlastnostmi, povahou, sny. Díky pečlivému prokreslení charakterů je jejich jednání věrohodné, a o to lépe pak funguje vlastní příběh. Bradbury je natolik dobrý spisovatel, že si nepotřebuje vypomáhat standardními klišé, ani povinně hollywoodsky moralizovat. Najdeme zde sice rodinná témata, ale velmi vkusně podaná, uvěřitelná... i přijatelně dojemná.

Údajně byla režie původně nabídnuta Stevenu Spielbergovi, ale s ohledem na to, co jsem řekl v předchozí větě, jsem opravdu rád, že k tomu nedošlo. Stejně tak první verzi scénáře prý napsal Stephen King. Tomu už by příběh seděl lépe (opravdu, kdyby ho nenapsal Bradbury, řekl bych, že je takový kingovský).

Bradburyho adaptace se může pochlubit velmi dobrými hereckými výkony. Oba dětští představitelé jsou přesvědčiví, otce jednoho z nich s přehledem ztvárnil Jason Robards (Všichni prezidentovi muži). Jonathan Pryce (Zítřek nikdy neumírá, Brazil) v roli pana Darka by mohl být charismatičtější, nejde z něj taková hrůza, jaká by měla. Jeho pravou ruku, čarodějnici Dust Witch, si zahrála Pam Grierová (Jackie Brownová). V neposlední řadě stojí za pozornost hudba Jamese Hornera (48 hodin, Komando, Vetřelci) a samozřejmě nesmíme zapomenout na režii, o kterou se postaral 62letý Angličan Jack Clayton (Velký Gatsby).

Kdybych Cosi zlověstného se blíží viděl jako malý kluk, asi bych prožil několik bezesných nocí. Tak je sugestivní, strašidelný a hlavně opravdový. A to je dobře, protože filmy jako tento, mě dnes zachraňují před ztrátou duševní rovnováhu z pakáren, které mi standardně procházejí pod rukama.

rok: 1983
režie: Jack Clayton (Velký Gatsby), hrají: ztvárnil Jason Robards (Všichni prezidentovi muži), Jonathan Pryce (Zítřek nikdy neumírá, Brazil), Pam Grierová (Jackie Brownová)
imdb: www.imdb.com/title/tt0086336/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze