Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Milénium (Millennium)

Středa, 10 leden, 2007 v 23:49. Autor ozzy666

Angličan Michael Anderson natočil tento snímek na prahu sedmdesátky. Když pominu, že já budu v jeho věku nejspíš srkat jídlo brčkem – budu-li mít štěstí –, musím uznat, že na režiséra – seniora je Milénium téměř avantgardní dílo. Představuje úspěšný pokus o inteligentní sci-fi. Žánr, jenž není Andersonovi zcela neznámý. Má totiž na svém kontě slavný film s Michaelem Yorkem Loganův útěk (1976).

Tentokrát si vybral povídku Johna Varleye, ve které se to hemží cestováním časem a časovými paradoxy. Nechybí vidina chmurného osudu lidského pokolení a pro optimisty je k mání vkusná romance. Výprava, kostýmy, masky a vůbec celý design je velmi podobný výtvarnému pojetí Gilliamových Dvanácti opic. Dokonce v nich najdeme i srovnatelné dějové prvky.

Dojde k havárii dopravního letadla a k události je přizván vyšetřovatel Bill Smith (Kris Kristofferson), aby se pokusil objasnit příčiny tragédie. Kolem trosek se také motá zvláštní dívka Louise (Cheryl Laddová), s níž na sebe stále a jakoby náhodou narážejí. Poté, co se Louise vloudí Billovi do přízně a stráví s ním noc, záhadně zmizí. Pochází totiž z budoucnosti a má za úkol zjistit, kde se stala chyba, že časový paradox u nich doma způsobuje takové problémy.

Protože jsou naši potomci neplodní a doufají, že je zachrání čerstvé geny předků, unášejí při různých příležitostech lidi ze současnosti. Ale jen ty, kteří by za normálních okolností zemřeli při nějaké katastrofě. Těsně před smrtí je nahradí jejich geneticky shodnými dvojníky. To se také stalo v případě letadla, jehož havárii vyšetřuje Bill Smith. Problém je v tom, že v budoucnosti nevědí, co tam tehdy tak zásadního zanedbali a proč se jim nedaří, teď už řádně rozvrtaný čas "napravit".

Příběh se odvíjí pomalu a jen v nesrozumitelných náznacích odhaluje souvislosti. Nechává diváka v napjatém očekávání, kam se vyvine... a divák si rád počká, protože výsledek slibuje netuctové rozuzlení. Dokonce si třeba zkusí tipnout výsledek. Milénium poskytlo výbornou hereckou příležitost pro Krise Kristoffersona a především pro Cheryl Laddovou, pro níž je Louise – co se mě týče – životní rolí.

rok: 1989
režie: Michael Anderson (Loganův útěk), hrají: Kris Kristofferson, Cheryl Laddová (seriál Charlie's Angels)
imdb: www.imdb.com/title/tt0097883/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze