Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Vnitřní nepřítel (Submerged)

Pondělí, 15 leden, 2007 v 22:49. Autor ozzy666

Steven Seagal už mě nebaví. Opět jsem byl – bohužel dobrovolným – svědkem jeho dalšího rutinního bulharského nesmyslu, a jeho ostentativní nezájem natočit aspoň torchu snesitelný film, mě fakt dráždí. Marně se pokouším přijít na to, proč lidi vlastně jeho DVD kupují. Nepočítám-li sebe a podobně postižené jedince, kteří si namlouvají, že to dělají z důvodů studijních a tedy čistě profesionálních, kdo jiný může mít zájem sledovat jeho tisíckrát omletou písničku? Možná, že i v tomto případě platí zlaté cimrmanovské: "protože jsou zvědaví, jestli jeho příští film bude také tak slabý, jako ten předchozí."

Seagal ani tentokrát nezklamal. Jediná sledovatelná věc z poslední doby – Shadow Man – jen potvrila pravidlo, že kapitalistická krize z nadvýroby není planý výmysl nějakého německého filozofa. Zoufalá stejnost a jednotvárnost platí tentokrát v plné míře. Podobně jako třeba v Černém úsvitu vede k nulovému napětí a neschopnosti vzbudit o probíhající děj sebemenší zájem. A to se náš hrdina odvážně pouští do vod svého parťáka Van Damma, a zařazuje vedle obligátních stříleček i sci-fi prvek.

Ovládání lidí s vymytým mozkem už není utopií, v Uruguayi se o to za podpory místní bojůvky postaral šílený vědec Lehder. Aby zavařil nenáviděné americké vládě, programuje důvěrhodné osoby, pohybující se v okruhu důležitých politiků, a dělá z nich úkladné vrahy. USA na něj pošle zvláštní komando, ale to vinou zrady z vlastních řad padne do léčky.

Chris Cody (Seagal) je voják, který si zásadně dělá vše po sém. Proto má taky na rukou želízka a hlídá ho ozbrojená stráž. Jenomže, kdo teď vysvobodí zajaté vojáky a zlikviduje šíleného Lehdera? Samozřejmě Cody a jeho "tucet špinavců", protože to pro ně představuje šanci na svobodu (toto opravdu velmi oblíbené klišé zahrnuje i Vinnieho Jonese). A svoboda je velmi důležitá...

Jak jsem řekl, Vnitřní nepřítel je střižen podle šablony. Je to jedno velké klišé, lhostejno z jaké strany se díváte. Dokonce tak velké, že už není ani zábavné. Režisér Anthony Hickox se s ničím nepárá a drama navozuje pouze přidáváním či ubíráním vojáků, které proti sobě staví jak figurky a nechá je vzájemně se kropit. Občas někdo padne, občas něco vybuchne. "Nemůžeme si dovolit nic nápaditějšího, inscenace scény by se tím zbytečně komplikovala, a není čas na experimenty. Letos ještě musíme sfouknout tři kousky v Rumunsku."

Tak takhle vypadá jeden ze Seagalových mdlých nevýrazných filmů. Možná jsem zbytečně přecitlivělý, možná není až tak nudný, ale tohle schéma už je prostě únavné. Případným kladem je jen to, že nevypadá až tak nuzácky, protože je šikovně prostříhán archivními záběry na letadlové lodě a ponorky. A je tam dokonce opera.

rok: 2005
režie: Anthony Hickox (Warlock 2: Armagedon), hrají: Steven Seagal, Vinnie Jones (Deset minut života, Sbal prachy a vypadni)
imdb: www.imdb.com/title/tt0416243/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze