Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Netvor (Creature)

Čtvrtek, 18 leden, 2007 v 23:11. Autor ozzy666

Scottův Vetřelec oživil zájem o vraždící příšery z vesmíru, a tak není divu, že se na následně vzedmuté vlně zájmu pokusila svézt celá řada produkcí. V 80. letech vzniklo několik filmů, jejichž inspirace je více než zřejmá. Některé se povedly, jiné méně, většina upadla v zapomnění. A právě mezi ty, na které už si sotva někdo vzpomene, patří dnes recenzovaný Netvor.

Natočil jej William Malone (Dům hrůzy, Strach.com) jako nízkorozpočtový sci-fi horor, a ve svém vzoru se zhlédl opravdu důkladně. Ne, že by opisoval děj, jako Knauf v Dark Descentu, když si vypůjčil kompletní zápletku z Outlandu. Spíš se nechal hodně ovlivnit způsobem, jakým Scott dělal některé scény. Tím, jaké použil kulisy, hudbu a spoustu dalších věcí... jako by si nemohl pomoct, a nejradši by znovu natočil Vetřelce. Děj stejný není, ale je jasně vidět, co má režisér rád a kam chodí pro nápady.

Na Saturnově měsíci Titanu zkoumají dvě konkurenční firmy – americká a německá – možnost těžby nerostů. Američané narazí na cosi mimozemského a střetnutí nepřežijí. Společnost proto vyšle průzkumný tým, který má zjistit, co se stalo s tím prvním týmen. Průzkumníci si při přistání poškodí loď, a tak jdou hledat pomoc k německým rivalům. Najdou ovšem (s jednou výjimkou v podobě Klause Kinskiho) jen mrtvoly, které brutálním způsobem něco zamordovalo. Němci totiž objevili soubor kontejnerů s živými organismy z celé galaxie – jak řekl Kinski, něco jako dětskou sbírku motýlů. Problém nastal ve chvíli, kdy se ukázalo, že někteří "motýlci" nejsou moc přátelští. Americkým trosečníkům tedy nezbývá, než najít způsob, jak bezpečně odstartovat z Titanu a nenechat se sežrat hladovou mimozemskou bestií.

Co člověka okamžitě trkne, jsou slaboučcí herci (s výjimkou Kinskiho, samozřejmě). Výprava neukazuje na vysoký rozpočet, nicméně jedině a pouze bídné obsazení dělá z filmu téměř amatérskou záležitost. Postavy jsou neosobní a i o libovolnou loutkovou postavičku bych měl větší strach než o kohokoli z posádky. Dramatické scény nejsou příliš dramatické, spíš lehce legrační – ani ne proto, že levně vypadají, spíš proto, jak jsou natočené. Když režisér zrovna nemá od koho opisovat, je v koncích. A scénář ho rozhodně nezachrání.

Děj je rozvíjen skrze nahodilé nápady a špatně drží směr. Malone neustále kroutí kormidlem a vytváří rádoby překvapivé překážky a dramatické komplikace. Poměrně hezké jsou některé krvavé masky a kosmické modely, to je však na jeden film trochu málo. Neříkám, že je Netvor nesympatické dílko, naopak, ale je prostě špatné, špatné, špatné...

rok: 1985
režie: William Malone (Dům hrůzy, Strach.com), hrají: Klaus Kinski (Upír Nosferatu)
imdb: www.imdb.com/title/tt0088961/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze