Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Upíři (Vampire Bats)

Pondělí, 22 leden, 2007 v 23:14. Autor ozzy666

Jasně, že znám Xenu. Ale nikdy jsem neměl tak dobré nervy, abych dokázal seriál sledovat pravidelně. Nicméně představitelku titulní role – Lucy Lawless – bych snad ještě poznal... tedy až do dnešního dne jsem si to myslel. V jednoduchém hororu o zmutovaných vraždících netopýrech se objevila bez svého charakteristického koženého kostýmu a ještě odbarvená na blond. A přestože jsem si byl vědom toho, že ve filmu hraje, zaboha jsem nebyl schopný si připustit, že je to opravdu ona. Byla...

Upíři (v originále Upíří netopýři) jsou pokračováním jiného podobně laděného horůrku Kobylky: Den zkázy o zmutovaných, eee... kobylkách (rovněž s Lucy Lawless). Předchozí díl jsem zatím neviděl, tak nemohu soudit, tento patří k nepatrně lepšímu průměru. Není ničím originální, a ostatně se o to ani nesnaží. Je určitě lepší než běžný film o zmutovaných zvířatech, vylovený z balkánské žumpy – aspoň po filmařské stránce. Jedná se o regulérní TV produkci s normálním rozpočtem, což má na výsledek výrazně pozitivní vliv.

Nedaleko školního kampusu najdou pokousanou a vysátou mrtvolu kluka. Z vraždy podezírají jeho dva kamarády, ale profesorka biologie Maddy Rierdonová (Lawless) se jich zastane a policejní verzi zpochybní. Následně se najdou další mrtvoly a Maddy se domnívá, že na vině není komár ("protože komár není tak velký, aby mohl ukousnout celou nohu"), ale "nějaká větší mnohobuněčná forma". Starosta chce samozřejmě celou záležitost ututlat a zamést pod stůl. Její teorie se potvrdí poté, co hejno netopýrů napadne mládežnickou párty a současně i dospělácký banket. Za pomoci svých studentů Maddy zjistí, že netopýři jsou zmutovaní, a proto neobvykle agresivní, a že někdo vypouští do řeky nějaký chemický sajrajt. Už zbývá jen přijít na to, jak tisíce létajících myší zničit, a zajistit, aby hlavní viník zahynul nějakou hodně hnusnou smrtí.

Už podle nástinu děje je zřejmé, že Upíři nejsou nikterak převratným dílem. Prostě je to "jen" slušně zvládnutý žánrový film. Není ostudný, má spád a účinkující se určitě nemusejí stydět, když jim bude figurovat v životopisu. Jen závěrečné zúčtování s padouchem by mohlo být grandióznější; skoro jsem si myslel, že ještě něco přijde, protože to bylo příliš jednoduché. Každopádně jde o příjemné překvapení. Čekal jsem to horší.

rok: 2005
režie: Eric Bross, hrají: Lucy Lawless (seriál Xena)
imdb: www.imdb.com/title/tt0473105/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze