Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Q: The Winged Serpent

Středa, 31 leden, 2007 v 22:01. Autor ozzy666

Trilogie Maniac Cop je dostatečně známá a recenze vyšly i na Pakárnách (zde, zde a zde). Její autor Larry Cohen má za sebou pěknou řádku filmů, ať už jako režisér nebo – a to hlavně – jako scénárista (Telefonní budka). Jedním z těch, které si napsal i režíroval, je směska hororu, thrilleru, detektivky a sci-fi s nicneříkajícím názvem Q. Opět se jedná o vcelku normální "seriozní" film – pouze v něm po New Yorku létá drak.

V hlavních rolích se v něm představí Richard Roundtree (Maniac Cop) a především David Carradine (Kill Bill). Ani ne tak s ohledem ke stáří snímku, jako k jeho rozpočtu, nepřekvapí levný vzhled draka. Závěrečná scéna, kdy legrační loutka útočí na uniformované postavičky s kulomety, rozestavěné na vrcholku mrakodrapu, vypadá jak z o 30 let staršího filmu. Většinou naštěstí vidíme jen drakův letící stín, jak se zlověstně plazí po zdech, což vytváří docela dobrou atmosféru.

Děj vypráví o ustrašeném podvodníčkovi jménem Jimmy Quinn (Michael Moriarty), kterého kumpáni donutili jít s nimi vykrást klenotnictví. Když prchá s lupem, porazí ho auto a on lup ztratí. V panice utíká dál a zastaví se až na vrcholku mrakodrapu, kde narazí na hnízdo s obřím vejcem. Jimmy je dost rozporuplná postava. Není v jádru zlý, ale je to taková malá nenápadná úskočná vychytralá zbabělá krysa.

Mezitím seržant Powell (Roundtree) a detektiv Shepard (Carradine) vyšetřují rituální vraždy, při nichž byla oběť stažena z kůže. V téže době se nad Manhattanem začne objevovat okřídlená bestie, co požírá myče oken, bohaté plavce v jejich střešních bazénech a slunící se krasavice nahoře bez. Lidé umírají a Jimmy je jediný, kdo ví, kde má drak hnízdo. Ale – a tady to nabírá zajímavý směr – chce si nechat za informaci pořádně zaplatit. V neposlední řadě policii zbývá zjistit, kde se ten drak v New Yorku vlastně vzal.

Q se mi zdál o bod lepší, než jakýkoli díl Maniac Copa, ale v podstatě patří oba do stejné kategorie. Pominu-li závěrečné loutkoherecké představení "Kašpárek a drak", je Cohenův film poměrně dobře natočený a ne úplně pitomý (připustíme-li existenci draka nad Manhattanem). Prostě příjemná vzpomínka na staré zlaté časy, kdy měl brak svojí úroveň.

rok: 1982
režie: Larry Cohen, hrají: David Carradine (Kill Bill), Richard Roundtree (Maniac Cop), Michael Moriarty (Uneseni)
imdb: www.imdb.com/title/tt0084556/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze