Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Xtro

Středa, 07 únor, 2007 v 22:58. Autor ozzy666

Mám rád vizuální styl Davida Cronenberga. Organické tvary oživlých předmětů, nové maso, a tak... I když netvrdím, že všechny jeho filmy byly super, určitě se mi líbily třeba Pavouk nebo Mrtvá zóna (teď mě napadá, že to nejsou právě typické Cronenbergoviny). Zlá nebyla ani eXistenZ. A proč o něm vlastně mluvím? Protože Xtro má s jeho filmy něco společného. Je divné, trochu humus a nedělá si těžkou hlavu z tabu. Je "pouze" levnější a hůř a s menší sebereflexí natočené.

Jedná se o autorský počin Angličana Harry Bromley Davenporta, vycházející z jeho vlastního námětu. Sám se ujal režie a složil i hudbu (nepříliš příjemné syntezátorové hudlání). Natáčelo se v Anglii a přes opravdu minimalistický rozpočet se Xtro nedá rozhodně označit za "homevideo". Herci (většina z nich) své role zvládají v pohodě, takže výsledek nepůsobí trapně, ale řekněme jako takový nezávislý sci-fi horor. Davenport si tedy může dovolit nechutnější scény, než je běžné; ty vypadají – vzhledem k nákladům – relativně hezky, avšak ne reálně. Film naštěstí nestojí jen na masakru bližních. Má poměrně zajímavý děj, nad nímž se dá přemýšlet a tipovat, kam se asi bude vyvíjet a jakou má vlastně pointu (má-li nějakou).

Malému klukovi Tonymu unesou otce mimozemšťani. Po nějaké době se kosmická loď vrátí a vypustí na Zemi jakési příšery (vypadají zajímavě, hraje je člověk chodící po čtyřech čelem vzhůru). Ty si tak porůznu vraždí po okolí, dokud se z jedné z nich (nepřímo) nenarodí Tonyho otec Sam Phillips. Otec se snaží vrátit k rodině, ale klukova matka se během jeho zmizení seznámila s jiným mužem, s nímž nyní žije. Ten chce celkem logicky vystrnadit jejího manžela z bytu. Už proto, že Phillips je nějaký divný (dost divný) a malého Tonyho obrací k obrazu svému (dost divnému). A stává se z nich docela nebezpečná dvojka.

Xtro by se možná dalo popsat jako drsnější a sliztější verze Invaders from Mars. Bohužel Davenport opravdu není Cronenberg a postupně – s nabývající sebedůvěrou – se přestává kontrolovat. V závěru, postižen megalomanií chudého muže, už ztrácí soudnost nadobro a film vyznívá poněkud úsměvně. Přesto bych jej hodnotil nadprůměrně, hlavně jeho prostřední – nejstřízlivější – pasáž. Pro úplnost doplním, že autor natočil ještě dvě pokračování Xtro II: The Second Encounter a Xtro 3: Hlídejte si oblohu.

rok: 1983
režie: Harry Bromley Davenport, hrají: Philip Sayer, Bernice Stagers, Danny Brainnin, Maryam D'Abo (Dech života – hrála "Slovenskou" Bond Girl – viz třetí foto)
imdb: www.imdb.com/title/tt0086610/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze