Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Gymkata

Úterý, 06 únor, 2007 v 21:44. Autor ozzy666

Možná to někoho překvapí, ale natáčení filmů ve východní Evropě není výsadou několika posledních let nerozvinutého kapitalismu. Ano, Formanův Amadeus sice vznikl v Praze a za rozvinutého socialismu, ale já mám teď na mysli pakárny, ne regulérní filmy. Takové, co u nás nebo na Balkáně točí Wesley Snipes, Van Damme nebo typicky Steven Seagal. Gymkata je přesně ten případ. Vznikla v roce 1985 v Jugoslávii a je to na ní vidět. Jak levná asi musela být, když v té době jste si za pár dolarů mohli ve Východním bloku koupit menší stát? Jestli jste viděli Tři veterány, přijde vám výprava dost podobná. Chybějí jen pobíječi much.

Film vznikl podle knižní předlohy Dana T. Moora The Terrible Game a spáchal jej režisér Robert Clouse, který na sebe v roce 1973 upozornil legendárním Drak přichází s Brucem Lee. V hlavní roli se představí neherec, americký medailista z několika světových šampionátů v gymnastice Kurt Thomas. Jeho herecké nedostatky hravě překryje to, že vypadá jako MacGyver za mlada a má i podobný projev (při vší úctě k RDA).

V Gymkatě hraje také gymnastu – olympionika Jonathana Cabota, kterého osloví vládní agent s žádostí o pomoc. Vlast potřebuje, aby se zúčastnil jednoho obskurního klání v jedné ještě obskurnější zemičce uprostřed pohoří Hindúkuš, zvané Parmistán. Parmistán má tak výhodnou polohu, že z jeho území lze ovládat všechny satelity amerického obranného systému Hvězdných válek (pamětníci si jistě vzpomenou). Až doposud byl Parmistán uzavřen všem cizincům, lid chudý a zaostalý, a tudíž nehrozilo nebezpečí zneužití daného místa proti svobodě a demokracii. Nyní se však dere do čela chánův věrolomný rádce Zamir (Richard Norton) a chce na jejich zeměpisné výjimečnosti vydělávat. Není složité si představit, co by se stalo, kdyby kontrolu nad americkými satelity získal někdo nepovolaný.

Američanům se nyní skýtá šance. Parmistánský chán pořádá brutální přespolní závod (takový "kazašský" Running Man), jehož vítěz může za odměnu vyslovit libovolné přání. Prohraje-li, čeká ho nejspíš smrt. Jonathan se tedy připravuje na nejhorší. Naštěstí má v záloze své neobyčejné bojové umění, které je syntézou východních dovedností a západní gymnastiky. Uspěje-li, splní si nejen svou čestnou vlasteneckou povinnost, ale získá také princeznu Rubali, která mu ve všem pomáhá.

Gymkata vypadá jako trochu krvavější pohádka (doslova). Nemá skoro žádná pravidla, ale jinak působí poctivě a upřímně. Je milé přiblblá, pořád se v ní něco děje a občas se mihne i jemný fórek. V mé soukromé hitparádě zaujímá čelné místo, jako jeden z nejlepších nejhorších filmů. Pokud si jí někdy pustíte, těšte se na nesmírně úchylnou Vesnici prokletých a rozhodně se nesnažte pochopit, kde se na návsi vzalo kamenné gymnastické nářadí zvané kůň (!!!).

rok: 1985
režie: Robert Clouse, hrají: Kurt Thomas, Tetchie Agbayani, Richard Norton (Cyber Tracker)
imdb: www.imdb.com/title/tt0089243/
hodnocení: 4 pakáry z 5 ...film, který má takovýhle plakát, nemůže být špatný. Kdybych se nestyděl, dám si ho nad postel.

Rubrika Recenze