Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

The Lost Room

Úterý, 13 únor, 2007 v 1:45. Autor ozzy666

Nestává se, že by Sci-fi Channel odvysílal něco aspoň vzdáleně sledovatelného, něco, na co by se dala vztáhnout obecná měřítka dobrého vkusu. V případě minisérie The Lost Room se mu to k mému nemalému překvapení podařilo a nabídl 4,5 hodiny solidní zábavy. Zhruba tak bych si představoval televizní tvorbu. Aby se dala vydržet déle než po úvodní titulky a aby nabídla něco víc, než co jsem už tisíckrát viděl jinde a v lepším provedení.

Pravda, Ztracený pokoj není tak převratný a originální jako např. Twin Peaks. Je to normální komerční minisérie se štábem a herci, kteří určitě nepředstavují absolutně to nejlepší, co může zábavní průmysl nabídnout. Ale prostě se to tentokrát tak nějak sešlo, že výsledek stojí za pozornost. Scénář vychází ze standardních dějových postupů. Na druhou stranu je dostatečně nápaditý, aby nenudil přemírou klišé. Profesionální práci odvádějí oba režiséři Craig R. Baxley a Michael W. Watkins, kteří drží seriál neustále v pohybu.

O co v něm vlastně jde? Pokud znáte knihu Piknik u cesty bratrů Strugatských, napadne vás, že se autoři minisérie možná inspirovali u nich. V knize se vyskytuje nebezpečné ("zmutované") území zvané Pásmo, kam chodí tzv. stalkeři pro věci (černé kapky, ježibabí rosol...), které mají zvláštní vlastnosti. V seriálu je to zase záhadný motelový pokoj a z něho pocházející předměty.

Detektiv Joe Miller zatkne mladého grázlíka a zabaví mu zdánlivě obyčejný klíč od pokoje. Netuší, že když klíčem otevře jakékoli dveře, dostane se jimi do neexistujícího pokoje č. 10 v opuštěném motelu v Novém Mexiku. Tato místnost má jednu důležitou vlastnost, jejím prostřednictvím můžete projít do jakýchkoli jiných dveří na světě. Když však z pokoje odejdete, místnost se resetuje a všechny změny, všechny věci a osoby, které v pokoji zůstali zmizí neznámo kam. Z pokoje také pocházejí předměty se zvláštními vlastnostmi: brýle, které uhasí každý požár, jízdenka, co vás v mžiku pošle do Nového Mexika, nůžky, co s vámi umějí pěkně zatočit (doslova), balíček karet způsobující mdloby, hřeben zastavující čas, a mnoho dalších předmětů, které bývalí majitelé klíče během let vynesli ven a teď jsou v držení desítek, možná stovek různých lidí.

O klíč, jako o svým způsobem nejdůležitější předmět, mají (z odlišných důvodů) zájem různé skupiny – Legie, Řád i soukromí sběratelé. Takže uplyne jen pár hodin a v domě Joe Millera dojde k šarvátce se sběratelem Kreutzfeldem, během níž za dveřmi pokoje zmizí detektivova dcerka Anna a místnost se resetuje. Zoufalý otec začíná hned zjišťovat, jak získat dceru zpět, a zdá se, že jedna možnost skutečně existuje. Musí najít primární předmět. Při jeho správné kombinaci s jinými předměty by ještě mohl mít šanci, že svou dceru uvidí živou.

Kostra příběhu je vymyšlená dobře, děj má spád a ke konci je i velmi napínavý. Peter Krause a hlavně Julianna Margulies s Kevinem Pollakem jsou zkušení herci, a bez problémů drží krok se svými postavami. Série ovšem nezačíná příliš chytlavě, a po prvních 90 min. jsem myslel, že to vzdám (4 pakáry). Použil-li jsem tedy v textu nějaké superlativy, týkají se striktně posledních dvou částí. U nich se dá říct, že pozitivní hodnocení opravdu vyplývá z vlastního filmového zpracování a ne z nadšení ze zajímavého námětu. Téma by totiž hravě uživilo plnohodnotný (jen proboha ne nízkorozpočtový) seriál nebo aspoň ještě jednu minisérii (zadní vrátka otevřená jsou).

I když The Lost Room nevybočuje z mainstreamu, je zábavný a dostatečně vkusný na to, aby neurazil inteligenci trochu náročnějšího diváka.

rok: 2006
režie: Craig R. Baxley (Action Jackson, Bouře století, Dům v růžích, Sniper 2, Deep Red, Dark Angel) a Michael W. Watkins, hrají: Peter Krause (seriál Odpočívej v pokoji), Julianna Margulies (seriál Pohotovost, seriál Mlhy Avalonu, Hadi v letadle, Loď duchů), Kevin Pollak (Konec světa, Casino, Ricochet)
imdb: www.imdb.com/title/tt0830361/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze