Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Lemora: A Child's Tale of the Supernatural

Úterý, 13 únor, 2007 v 23:22. Autor ozzy666

Horory bývají různé – krvavé, duchařské, komické a kdoví jaké ještě. Tenhle se poněkud vymyká, protože ze všech přívlastků mi na něj nejvíce pasuje přídavné jméno úchylný. Příběh se odehrává ve 30. letech a je o 13leté školačce Lile, co zpívá v kostele. Má andělský hlas a ksichtík, a tak jsou z ní všichni hotoví. Nejvíc však reverend, kterého při pohledu na ní napadají oplzlé myšlenky, a musí se pak uklidňovat čtením z Bible. Jednoho dne Lilin otec – gangster zabije svou nevěrnou manželku a jejího milence. Prchaje nocí před zákonem, dostane se do podivné vesnice Northpark. Jeho dcera záhy obdrží dopis, v němž jí jistá Lemora (ne Lenora) oznamuje, že je její otec nemocný a že prosí, aby ho přijela navštívit. Lila si ještě té noci sbalí kufřík a vypraví se na cestu.

Už na ponuré prázdné noční autobusové zastávce potkává prvního úchyla. Chlapíka v pokladně, který jí s vilným pohledem nabízí čokoládu. Brzy se k němu připojí šílený řidič autobusu, a to jsme teprve na začátku. Děj se odehrává v noci, a pokud byl tvůrčí záměr (což byl) vytvořit kolem hrdinky dokonale snovou atmosféru, bezezbytku se podařil. Když dorazí na místo, setká se s úchylnou Lemorou, která po ní v nestřežených okamžicích chtivě pokukuje a není vidět v zrcadle. Kromě toho po ní chce, aby pila krev a často se koupala.

Pár dní a nocí Lila střídavě bloumá po domě a polehává v posteli. Seznámí se s Lemořinými divnými adoptivními dětmi, poslouchá její nekonečné řeči a snáší její úchylné chování, aniž by jí to výrazně vadilo. Nakonec objeví i svého otce, kterého "nemoc" zásadně změnila a chce se na ní vrhnout. Konečně jedné noci náhodou uvidí Lemoru jak na posteli vysává malé dítě a dá se na útěk. Okolní les je ovšem hluboký a plný ghoulů, takže jsou její šance na úspěch mizivé. Snad pomůže reverend, který se jí vydal hledat.

13letou Lilu hraje 18letá herečka, což se dost zřetelně projevuje na jejích tělesných proporcích. Má udělané copánky a je navlečená do hodobožových šatečků, aby vypadala mladší a nevinná. O to úchylněji to působí, zvlášť, když je zrovna tohle oblíbená finta pornografického průmyslu, jak pracovat s naoko ilegálním materiálem. Režisér na komentářové stopě DVD sám přiznává, že při koupací scéně se mužská část štábu shodla, že jim těch 13 let rozhodně nikdo nespolkne.

Film má velmi dobrou atmosféru. Někomu možná bude připadat strašidelný, mě přišel hlavně úchylný a až potom strašidelný. Vlastně v něm nejsou příliš strašidelné scény... a pokud ano, nemají svou oporu ve scénáři. Ten bohužel nemá dost pevnou kostru a ústřední dějovou linii nesleduje dostatečně důsledně. Jednotlivé scény jsou velmi působivé, nicméně dohromady už tak dobře nefungují. Ani o postavách se toho moc nedozvíme a popravdě řečeno, bylo mi za chvíli jedno, jestli Lilu něco sežere, vysaje nebo zneuctí (ok, to zneuctění škrtám). Část, kdy je dívka na útěku je poměrně nezáživná a málo strašidelná.

Ačkoli je poslední třetina filmu podstatně horší, než první dvě třetiny, nedají se mu upřít jisté kvality. Za podívání tedy stojí, ovšem jen kvůli oné výjimečně působivé atmosféře.

rok: 1973
režie: Richard Blackburn, hrají: Lesley Gilb, Cheryl Smith (Caged Heat, Laserblast), Richard Blackburn
imdb: www.imdb.com/title/tt0070300/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze