Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Alien Incursion

Středa, 14 únor, 2007 v 22:22. Autor ozzy666

Alien Incursion je názorným příkladem, jak za málo peněz natočit málo muziky. Opět je mi trochu záhadou, čím si na IMDB vysloužil nuzných 2,5 bodu, protože to málo muziky představuje víc, než nám může nabídnout mnohý dražší blockbuster. Režisér Jeffrey Scott Lando měl ke svému snímku zjevný osobní vztah, který mu nedovolil jej odfláknout, jak to vídáme u námezdních béčkových režisérů spotřebního zboží. Je natočen poctivě a s velkou chutí. Bohužel je to maximum, co byl Lando schopen předvést.

Skupinka vesměs mladých lidí trekuje pod vedením strážce Kelly Jonesové po stezkách národního parku kdesi v Minnesotě. Shodou okolností poblíž spadne meteor, z něhož vylezou mimozemská háďata. Postupně se zavrtají do některých turistů, aby se časem přeměnila v malé zubaté potvory a vydrala se na světlo stejně krvavě, jako Scottův vetřelec z Kanea. Malé potvory posléze dorostou do velkých potvor s daleko většími zuby a daleko větší chutí k jídlu. V té době se na scéně také vyloupne zvláštní komando vojáků (pro větší efekt pomalovaných jako indiáni na válečné stezce), jejichž úkolem je získat mimozemské organismy pro potřeby armády. K našim turistům se nechovají právě vřele, a tak se střet brzy zvrhne v boj kdo s koho. Zapojí se do něj také otec Jonesové, majitel odstřelovací pušky s dalekohledem, který má s velitelem hrdlořezů staré nevyřízené účty.

Režisér se snaží o pomalé rozvíjení příběhu, o postupné navozování napětí. Zprvu staví téměř výhradně na dialozích, aby mohl v pravý čas přitlačit na pilu a pořádně to rozjet. To je jistě sympatická snaha, ale je nad jeho síly. Rozjezd je všechno, jen ne napínavý. Také inscenování akčních scén působí podivně prkenně (pokud to tedy nebyl záměr, člověk nikdy neví) a scénárista si ve chvílích beznaděje rád pomůže nepravděpodobnou náhodou.

Protože se film odehrává výhradně v lese, není vidět nízký rozpočet. Ten je naopak patrný v trikových sekvencích. Počítačové bestie jsou až příliš špatné a legračně navržené, než aby vzbuzovaly hrůzu. Co se týče hereckých výkonů, dobře si vedou neznámí Kristina Copeland (rozhodná výletnice), Samantha McLeod (trpící výletnice) a Tom O'Brien (zlý velitel), zle si nepočíná ani kanadská zpěvačka a bývalá miss Kiara Hunterová. Role Jonesové jí sedí a vypadá v ní docela dobře (pokud jste na uniformy). Jen ten diamantík v nose mi na strážkyni parku, ženu do nepohody a milovnici divoké přírody moc nesedl. Ostatní postavy jsou slabší, ale dostatečně věrohodné – konečně jejich civilní projev byl v tomto případě spíš k dobru věci.

Alien Incursion, není kdoví co. Nicméně se přes všechny své nedostatky dá vidět a je svým způsobem i zábavný. Co považuji za obrovské plus je, že není ani trochu předvídatelný. O kolika dalších filmech se dá říct totéž...?

rok: 2006
režie: Režisér Jeffrey Scott Lando, hrají: Kiara Hunter, Kristina Copeland, Samantha McLeod (Snakes on a Plane), Tom O'Brien
imdb: www.imdb.com/title/tt0448001/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze