Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Control Factor

Pondělí, 19 únor, 2007 v 22:19. Autor ozzy666

Nemám rád filmy, které se snaží dělat dojem, že jsou lepší, než opravdu jsou. Ne, nemyslím po vizuální stránce. Nablýskané pozlátko, zakrývající prázdný děj je dnes běžný jev, na nějž jsem si pomalu zvykl. Víc mě vadí, když se něco mělkého (třeba tuctová romance) snaží působit jako chytrá sonda do života člověka v mezní situaci, apod. Někdy jsou mimikry tak dokonalé, že dokážou oblbnout i jinak ostražitého diváka. V případě Control Factoru je to tak napůl.

Seriálový režisér Nelson McCormick natočil regulérní film s odpovídajícím rozpočtem. Nesmrdí korunou a snaží se nebýt hloupý... a svým způsobem není. Určitě je lépe natočený než napsaný. Pseudohluboké dialogy a místy nepochopitelné chování postav zbytečně podkopávají hodnověrnost děje. Ve filmu probírané morální aspekty ovládání davu jsou zajímavé a vděčné, ale v tomto podání netáhnou. Aby tomu tak bylo, chtělo by to v oboru kovanější tvůrce.

Jednoho dne se Trevor Constantine probudí, sebere brokovnici a jde vystřílet kancelář pojišťovací firmy Mutual Insurance. Když hlavní míří do obličeje Lance Bishopa, pronese něco vy smyslu, že to dělá pro jeho dobro a stiskne spoušť. Překvapivě mu dojdou patrony a vzápětí ho sejme ochranka. Živý a zdravý Lance je zmatený a přemýšlí, proč šel šílenec právě po něm, odkud zná jeho jméno a proč řekl to, co řekl. V té době také začne slyšet hlasy, a hlasy ho nutí dělat zlé věci. Třeba vzít brokovnici a zastřelit svojí manželku. Naštěstí se mu podaří narazit na Reggieho, který do toho tak trochu vidí a který mu vysvětlí, že se stal součástí tajného projektu vlády pro ovládání mysli. Cílem je, aby policejní složky mohli při demonstracích účinněji zasáhnout a snáze uklidnit rozvášněný dav. Protože si však výzkumníci dělají o osud svých pokusných králíků pramalé starosti, je Lance přímo ohrožen na životě a musí najít způsob, jak z této nemilé šlamastyky vyváznout živý.

To, jak se hrdinovi v hlavě stále honí hlasy a on se jim snaží odolávat, je dost únavné. Dokonce mě z toho začala bolet hlava, což lze na druhé straně považovat za sugestivní ztvárnění utrpení. Protože scénář není příliš chytrý, děj začne být brzy průhledný a nic překvapivého se v něm tedy neodehraje. Od poloviny je to jen trpělivé čekání na konec. Jak jsem řekl v úvodu, Control Factor na první pohled působí lepším dojmem, než skutečně je, a tak jsou udělené 3 pakáry velmi milosrdné.

rok: 2003
režie: Nelson McCormick, hrají: Adam Baldwin (seriál Firefly), Elizabeth Berkley (Prokletí žlutozeleného škorpióna), Tony Todd (Candyman, Minotaur)
imdb: www.imdb.com/title/tt0330171/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze