Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Arena

Středa, 21 únor, 2007 v 23:20. Autor ozzy666

Vždycky jsem měl rád sérii počítačových adventur Space Quest od Sierra-Online. Líbilo se mi to pestré kosmické prostředí, kde se odehrávají – bylo to jako na Zemi, ale nebylo to jako na Zemi. Nebezpeční dobrodruzi a bizarní mimozemské postavičky posedávali po barech, a mezi nimi se motal vesmírný uklízeč Roger Wilco. Když jsem přemýšlel, proč je mi Arena tak sympatická, uvědomil jsem si, že je Space Questu v mnohém podobná. Má stejnou atmosféru i stejné bizarní postavičky, stylovou hudbu, stylový design. A v neposlední řadě jí dělal stejný tým, jako mé oblíbené Eliminators.

Náš hrdina "Roger Wilco" se zde jmenuje Steve Armstrong a není uklízečem, ale barmanem na obří vesmírné stanici u svého čtyřrukého kumpána Shortyho. Když se Shorty nepohodne s jedním z agresivnějších hostů, Steve se ho zastane a vyrazí s hostem výlohu. Zmlácený a mírně zmrzačený host je shodou okolností profesionálním zápasníkem, pracujícím pro Quinn, ženu, která cvičí své svěřence pro boj v Aréně – oblíbené to kratochvíli obyvatel stanice. V posledním zápase postavila jednoho ze svých favoritů proti úskočné mlátičce zlého konkurenčního kouče Rogora, a výsledek byl katastrofální. Rogor pomocí svých peněz nenápadně tahá za nitky celé vesmírné stanice, a aby si pojistil zisky ze zápasů, nehraje zrovna fér.

Quinn nemá koho postavit do Arény, a zdá se, že jediná její šance je Armstrong. Ten však nabídku odmítne. Mezitím Shorty vyfoukne Rogorovi v kasinu nějaké prachy a koupí za ně svému parťákovi letenku na Zemi. Rogor se to však dozví a přitlačí Shortyho ke zdi. Aby Armstrong vydělal peníze na splacení dluhu, uvolí se, že bude pro Quinn zápasit. Zdaleka však nemají vyhráno. Každý přece ví, že člověk nemá v Aréně proti mimozemšťanům nejmenší šanci.

Film mě nezklamal. Má příjemnou sci-fi atmosféru, je zábavný a žánrově poctivý. I když je často nechtěně legrační, není trapný, protože i jistá naivní směšnost patří k jeho stylu. Totéž platí pro "televizní" výpravu. Není okázale nákladná, ale je efektní a působí adekvátně dobře (snad nikde jsem neviděl tolik různých masek mimozemšťanů). Prostě brak v tom nejlepším slova smyslu.

V dnešní době by nikdo nic podobného nenatočil. Protože by se a) styděl, nebo by se b) snažil děj nějak parodovat, aby vzbudil dojem, že to vlastně nemyslí vážně. Tvůrci Areny i Eliminators se ani nestyděli, ani se nesnažili o parodii. A vůbec, kdo by si dnes dovolil navléknout hlavního hrdinu do kostýmu, jehož součástí jsou lesklé zlaté spoďáry? Michael Bay? Přemýšlejte o tom...

rok: 1989
režie: Peter Manoogian (Eliminators), hrají: Paul Satterfield (Plíživý děs), Claudia Christian (Tajemné zlo, Maniac Cop 2), Marc Alaimo (seriál Star Trek: Hluboký vesmír 9, Tango & Cash)
imdb: www.imdb.com/title/tt0101366/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze