Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Final Days of Planet Earth

Středa, 28 únor, 2007 v 22:37. Autor ozzy666

Opět jeden z příkladů, že téma mimozemské invaze je stále divácky vděčné. Filmů, kde se maskovaní mimozemšťané vmísí mezi lidskou populaci, aby nenápadně převzali vládu nad světem, je poměrně hodně, a přiznávám, že se na ně zpravidla rád podívám. Proti všemu očekávání nejsou Poslední dny planety Země výplodem nechvalně proslulého Sci-fi Channelu, ale produktem stejně nechvalně proslulého "family-friendly" kanálu Hallmark.

Jedná se o 170minutovou minisérii, vyprávějící – jak už jsem naznačil – o boji skupinky odvážných lidí se skrytým a všudypřítomným hmyzím nepřítelem, maskovaným za normální obyvatele San Francisca. V dresu domácích nastoupí archeolog prof. Lloyd Walker a entomoložka Marianne, přivydělávající si jako hubič švábů. Proti nim stojí nezvaní hosté, zabydlení ve vysokých politických funkcích na městské radnici. Úkolem našich hráčů se smrtí je odhalit tajné spiknutí, pozabíjet co nejvíce hmyzů, zachránit planetu a přežít.

Děj se rozvíjí poněkud pomalu a nesouvisle. Jakoby v něm chyběly důležité pasáže, které by mu daly jasnější smysl. To vyvolává řadu otazníků, vše je jen nakousnuto, nic se nevysvětlí. Až později do sebe začnou kolečka zapadat, napětí se stupňuje a vše začne dávat smysl. Takový postup může diváka, zvyklého dostávat vše "polopatě", dráždit, nemluvě o tom, že režisér musí držet otěže pevně v rukou a tento způsob vyprávění ukočírovat. Robert Lieberman to naštěstí zvládá a dá se říct, že na televizní projekt předvádí více než solidní výkon. Totéž platí o scénáristech, kameramanovi a trikovém štábu.

Rovněž herecké výkony patří k těm lepším. I když mě myšlenka na seriál Ally McBealová, potažmo na herce z něj nedělá dobře, nestalo se, že bych měl během celé minisérie chuť Gila Bellowse, který hraje archeologa Walkera, nenávidět. Je také dobré vidět Daryl Hannahovou ve větší roli (jako Walkerovu známou). V několika scénách je tak "nechutně" přesvědčivá, že marně vzpomínám na podobný herecký zážitek.

Minisérie se snaží působit jako věrohodné, seriozní sci-fi s nenápadnými odkazy na starou klasiku. Proto některé naivní, leč klasické žánrové prvky přechází uctivě a s kamennou tváří. Pokud toto pochopíme, nepřijdou nám už hloupé či trapné. Final Days of Planeth Earth samozřejmě nevypráví nic nového. Je však dobře natočená, docela napínavá, vkusná, bez zbytečných klišé a s dobrými triky. Jak je vidět, pořád se dá na obehrané téma vytvořit něco kloudného.

rok: 2006
režie: Robert Lieberman (Zeměmoří, Oheň v oblacích), hrají: Gil Bellows (seriál Ally McBealová), Daryl Hannahová (Kill Bill, Blade Runner, Orlové práva), Suleka Mathew
imdb: www.imdb.com/title/tt0478073/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze