Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Věznice Fortress 2 (Fortress 2: Re-Entry)

Úterý, 06 březen, 2007 v 1:51. Autor ozzy666

Když jsem se v recenzi na Věznici Fortress rozplýval nad výkonem Christophera Lamberta a vyjádřil názor, že i béčko, má-li být dobré, musí mít svojí úroveň pod kterou neklesne, netušil jsem, co mě čeká v o šest let mladším pokračování. Scénář napsali jako svou prvotinu producent obou snímků John Flock a Per Doyle (nepátrejte v paměti, je to bezvýznamné jméno), čímž režiséra Geoffa Murphyho (Přepadení 2: Temné území, Freejack) dostali do poněkud prekérní situace. Málokdy používám přehnané výrazy, aniž bych přesně věděl, co znamenají, ale v tomto případě se jejich výplod nedá označit jinak než za amatérismus nejhrubšího zrna. Od tohoto smutného faktu se odvíjí vše ostatní.

Lambertův John Brennick po útěku z věznice žije se svou ženou a synkem v chatě v lesích. Žije si spokojeně a celkem do ničeho se zbytečně nemíchá. Jednoho dne za ním přijdou zástupci hnutí odporu, aby se k nim přidal a začal režimu zase trochu škodit. Schůzka je bohužel kompromitována a Brennicka i odbojáře po krátké honičce zatknou; ženě a synkovi se podaří uprchnout. Partička opět skončí v šatlavě, ale šatlava se tentokrát nenachází na starém známém místě, ale na oběžné dráze kolem Země. To mě přišlo jako docela dobrý nápad a za normálních okolností, by mě to uspokojilo. Jako v Cormanovce, kde není úplně podstatné, zda něco dává smysl.

Po příletu na vesmírnou stanici se tzv. scénáristé snaží vypotit nějaký děj, něco, čím, by diváka zabavili. Ale je to pro ně příliš velké sousto, a tak sáhnou po oblíbené příručce "100+1 klišé pro začátečníky". Postavy jsou ploché jak prkno (kromě postavy Pam Grierové, samozřejmě), vypouštějí věty, které nemají obsah a režisér vlastně nemá co režírovat. Možná, že byl Geoff Murphy postižen dočasnou psychosomatickou slepotou, stejně jako Woody Allen ve filmu Hollywood v koncích, a celé natáčení úspěšně předstíral, že je s ním vše v pořádku. Tahle teorie mi přijde docela věrohodná.

Věznice Fortress 2 je slabý odvar jedničky. Přes dobrý námět a zřídkavou světlou chvilku je vinou otřesného scénáře, rutinní režie a formálního herectví mnohem hloupější a nesmyslnější než její předchůdce... Jako odvar z hodně vylouhovaného sáčku, do něhož si pro aspoň mírné zlepšení chuti přihodíte staré nevyprané ponožky. Chuť se změní, to ano, otázkou je, zda k lepšímu...

rok: 1999
režie: Geoff Murphy (Přepadení 2: Temné území, Freejack, Mladé pušky II), hrají: Christopher Lambert (Highlander, Věznice Fortress), Pam Grierová (Jackie Brownová, Cosi zlověstného se blíží)
imdb: www.imdb.com/title/tt0179183/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze