Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Robot Jox

Středa, 07 březen, 2007 v 21:57. Autor ozzy666

Protože jsem se o to nikdy nezajímal, netušil jsem, kolik existuje filmů o různých "mech warriorech", tj. o ohromných bojových robotech, ovládaných živým člověkem z jejich útrob. No, popravdě znám jen dva filmy: G-Saviour a Robot Jox, ovšem nepochybuji, že v Asii jich existují mraky. Zmíněný G-Saviour je z roku 2000, a tudíž se na jeho vzniku velkou měrou podílely počítače. Robot Jox vznikl na sklonku 80. let a staví na skutečných modelech. Možná jsem příliš konzervativní, ale ten druhý způsob mi v tomto konkrétním případě přišel mnohem realističtější a věrohodnější.

Společnost Empire Pictures, která Robota Joxe produkovala (rovněž např. Eliminators nebo Arenu), během natáčení zkrachovala, a to se nepříznivě projevilo v nevyrovnané kvalitě triků. Některé jsou opravdu výborné, jiné byly zřejmě dodělávány později, takže stop-motion animace figurek robotů vypadá jak z Večerníčku. Zjevná je rovněž žánrová nevyváženost, protože film byl původně vystříhán, aby mohl být uveden jako nezávadná zábava pro celou rodinu. Proto se do něj až nyní, na DVD, mohly vrátit prostřelená hlava, šplíchanec krve na zdi a holý zadek ve sprše.

Země prodělala válečnou apokalypsu a ani 50 let po ní, se nikomu moc válčit nechce. Tedy přesněji řečeno nikomu se nechce nasazovat život... ještě přesněji řečeno, vlády nechtějí nasazovat životy svých občanů... abych by úplně přesný, není efektivní nasazovat životy svých občanů, neboť počet obyvatel planety už se dávno nepočítá na miliardy. O sporná území se tedy vedou "sportovní" klání mezi bojovými roboty, podle dopředu sjednaných pravidel. Jedním z řidičů mech warriorů je i Achilles, všemi uznávaný šampión Federace.

Achilles jednoho dne nastoupí proti šampiónovi Konfederace, zlému chlápkovi s ruským přízvukem Alexanderovi, který poražené protivníky vždy nemilosrdně zadupe do země (doslova). Při střetnutí v mega-aréně dojde k situaci, kdy se náš hrdina obětavě postaví do dráhy střele, která by jinak zasáhla tribunu, přičemž se sám nešťastně zřítí na diváky a spoustu jich zabije. Po této tragédii chce s roboty skončit. Federace má jako jeho náhradu geneticky "vypěstované" bojovníky do mech warriorů, mezi něž patří i Athena, do níž se Achilles zamiluje. Když uslyší, že v příštím duelu má proti Alexanderovi nastoupit právě ona, svůj odchod si rozmyslí. Děvče se však nechce vzdát příležitosti bojovat.

A o tom je bohužel polovina filmu. Jinak je natočený dobře a je docela inteligentní, navzdory tomu, že se scénář občas nevyhne hloupým dialogům. Ale zápletka je neskutečně slabá a nezáživná a ani soubojů s roboty není zas tak moc (dohromady asi tři), což je škoda, protože vypadají pěkně. Pro zajímavost ještě uvedu, že existuje pokračování Robot Wars (1993).

rok: 1990
režie: Stuart Gordon (Re-Animator, Space Truckers, Věznice Fortress), hrají: Gary Graham (seriál Lebkouni), Anne-Marie Johnsonová
imdb: www.imdb.com/title/tt0102800/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze