Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Killdozer

Pondělí, 12 březen, 2007 v 22:52. Autor ozzy666

Stephen King dostal ve své povídce Šroťák nevšední nápad – oživit mandl! Mělo to nějakou souvislost s nadpřirozenými silami a snad i kletbou. Mandl se pak utrhl z podstavce, zmandloval nepozornou obsluhu a vydal se s velkým rachotem masakrovat lidi do ulic. Tohle je zatím nejšílenější nápad, s jakým jsem se stran vraždícího stroje setkal. Koho zajímají obyčejná posedlá auta, sekačky na trávu nebo falešné zuby? Buldozer – zabiják už mi zní mnohem psychopatičtěji.

Přitom Killdozer kupodivu není taková stupidita, jak by se mohlo na první pohled zdát na to, že se v něm vyskytuje jen pár férových dělníků, jejich velké žluté buldozery a kus nehostinného pobřeží. Film je poměrně hodně dialogový, což je možná logické už z toho důvodu, že není možné, aby tam jen dokola jezdil buldozer a snažil se někoho nabrat na radlici. I když scén, kdy oběť prchá, padá, vstává, padá, plazí se, otočí vyděšené oči k rozběsněnému monstru a nechá se odevzdaně zahrnout do ornice, si samozřejmě užijeme dost.

Na ostrově u pobřeží Afriky pracuje parta dělníků na přípravných pracích pro naftařskou společnost WarCo. Většinu času jezdí se svými buldozery sem a tam a upravují terén. Jednoho dne narazí jeden z nich na podivný "meteor", který je – jak my, na rozdíl od něj víme – mimozemského původu. Předmět reaguje na útok stroje tím, že se do něj přenese a zcela jej ovládne... ovšem s tím, že zatím jen vyčkává. Vraždit začne v nestřežené chvíli, a vraždí tak dlouho, až zbudou jen dva vyčerpaní hlavní hrdinové a jejich vychytralý plán.

Herecky je Killdozer zvládnutý dobře. Ale asi se na tak malé ploše dá těžko vymyslet něco zábavného, takže je většinu času dost nudný. Napětí nemá říz a místy jsem se neubránil shovívavému úsměvu. Z pochopitelných důvodů nečekejte ani monumentální masakrické scény s hromadami mrtvol, nad nimiž vítězně ční zkrvavená radlice.

Když tedy Killdozer vynecháte, zřejmě o nic podstatného v životě nepřijdete.

(A jen tak pro zajímavost, existuje stejnojmenný komiks a povídka.)

rok: 1974
režie: Jerry London (Zajatec japonských ostrovů), hrají: Clint Walker (Snowbeast), Carl Betz, Robert Urich (Magnum Force, Ledoví piráti)
imdb: www.imdb.com/title/tt0071717/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze