Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Habitat - Znovuzrození ráje (Habitat)

Středa, 14 březen, 2007 v 22:19. Autor ozzy666

Habitat je autorským počinem původem holandského režiséra a scénáristy Rene Daaldera. Jeho film působí jako adaptace knihy (ačkoli není), tak dobré (a dlouhé) má dialogy či dokonce monology. Není přímočarý jako bývají béčka, a ani bych ho za béčko neoznačil... navzdory námětu. Spíš jako chytré sci-fi ve stylu povídek Stephena Kinga nebo na "nové maso" zatíženého Davida Cronenberga. Vsadím se, že kdyby byl Cronenberg vegetarián, natočil by právě Habitat.

Země velmi blízké budoucnosti ztratila ozonovou vrstvu a nastalý nápor obnažených slunečních paprsků přežily jen takové druhy, které se dokázaly přizpůsobit – jako třeba člověk. Přestože život jede víceméně ve starých kolejích – tj. lidé chodí do práce a děti do školy –, záření je pro obyvatele planety nepříjemné a omezující. Hlavně není zdravé zůstávat dlouho na slunci...

Do městečka se jednoho dne přistěhuje rodina Symesových. Otec Hank – vědec, matka Claryssa a syn Andreas. Hank se už delší dobu věnuje genetickým pokusům s rostlinami. Hledá látku, která by lidem opatřila přirozenou odolnost proti záření, ale zatím nebyl úspěšný. Až v novém domě, když si ve sklepě zařizuje laboratoř, má nehodu, všechny jeho vzorky se smíchají a on je vystaven jejich působení. Postupně se mění v symbiotickou bytost, propadá zelenému šílenství, aby se pak před očima fascinované Clarissy rozpadl na spóry a zarostl (doslova a dopísmene) celý dům. I jeho žena po nějaké době tohoto nezvyklého soužití zešílí, a tak jediný, kdo si udrží zdravý odstup od všeobjímajícího chlorofylového habitatu, je Andreas. Ačkoli má k svačině hlavně zeleninu, chodí normálně do školy a dokonce se zamiluje do dcery kouče sportovního týmu. Zlý kouč a pár jeho mladých výrostkovitých oblíbenců mu však začnou znepříjemňovat život víc než ozonová díra a přirozeně ani nezvyklé události v chlapcově domě neujdou jejich agresivní pozornosti.

Habitat je vesměs dobře napsaný i natočený, působí dojmem psychologicky snového snímku, podpořeného kvalitními hereckými výkony Tchéky Karia v roli otce a Alice Krigeové jako matky. Škoda, že děj později přestane žít vlastním přirozeným životem, a scénárista jej začne tlačit tam, kde ho chce mít. Závěr ztrácí fokus a spád, finále je rozmělněné. Rene Daalder měl určitě našlápnuto na velmi dobrý film, který mohl dopadnout líp, ale i tak jde mezi pakárnami o nadprůměr.

rok: 1997
režie: Rene Daaler (Massacre at Central High), hrají: Tchéky Kario (Bílá vdova, Johanka z Arku, Brutální Nikita), Alice Krigeová (Ohnivé vozy, Sleepwalkers, Star Trek: První kontakt, Silent Hill), Balthazar Getty (Lost Highway)
imdb: www.imdb.com/title/tt0119243/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze