Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Dragon Dynasty

Pondělí, 19 březen, 2007 v 21:06. Autor ozzy666

Máme tu opět jeden z nevšedních počinů kabelové televize Sci-fi Channel, jejíž šetrná produkce zase jednou s nadšením využila otevřené náruče bulharských filmových ateliérů. Tentokrát se dokonce nemusela držet při zemi, a z ultralevných lokací, jako jsou lesy, louky a stráně, mohla odvážně zavítat do nadnormativně nákladných kulis, které na místě zanechali jiní filmaři (minisérie Julius Caesar). Ty sice až tak dokonale nekorespondují s dobou, kdy se náš příběh odehrává, ale svůj účel splní.

Jsme v Bulharsku... eh, tedy v Číně, 13. století. Italský cestovatel Marco di Paolo (upomínka na Marca Pola) se těší přízni osvíceného císaře Gaa (James Hong), jenž chce ukončit dlouholetou izolaci své země a otevřít jí západnímu světu. Se svým úmyslem se svěří konzervativnímu rádci Shang Selovi (Peter Kwon). Ten, aby zabránil poskvrnění své kultury cizáckými vlivy, provede starodávný rituál a přivolá na Marcovu družinu dva ohromné draky – ochránce Číny. Zvláštní je, že draci v podstatě plošně masakrují každého, kdo jim přijde pod ruku, především Číňany, což mi nedávalo smysl... ovšem jen do té doby, než jsem zjistil, že scénář napsala tatáž osoba, co má na svědomí S.S. Doomtroopera. Teprve až pak to do sebe začalo zapadat.

Protože draci masakrují hlavně ty, které mají chránit, Marco se rozhodne opustit císařský palác a vrátit se domů. Na cestu dostane do úschovy artefakt, jímž se draci vyvolávají, aby ho odnesl co nejdál a nikdo zlý ho nemohl zneužít. Strastiplná pouť italských cestovatelů přes celou Asii je zajímavá tím, že na ní potkávají řadu podivných existencí, ale žádného asiata. Nicméně Shang Sel a jeho draci jsou jim neustále v patách...

Film je relativně zručně natočený, ovšem scénář je mírně pitomý, místy nesmyslný, ale hlavně pitomý. Téměř výhradně se skládá ze scén (pasáží, epizod, dlouhých minut...), které děj nikam neposouvají. Brzy tedy začne být nudný. Představitel hlavního hrdiny Frederico Castelluccio (seriál Sopranovi) hraje dobře, zbytek obsazení je, s výjimkou Jamese Honga, běžný kannonen futter. Digitální draci vypadají z dálky pěkně a i některé akční trikové záběry nepopřou jistou invenci, např. útok oheň chrlících oblud na loď, snímaný zpod vodní hladiny, proti noční obloze. Jinak Dračí dynastii bohužel chybí jakýkoli dobrý nápad.

rok: 2006
režie: Matt Codd, hrají: Frederico Castelluccio (seriál Sopranovi), James Hong (Blade Runner, Ninjova nadvláda, Velké nesnáze v malé Číně, Tango a Cash), Peter Kwong (Velké nesnáze v malé Číně)
imdb: www.imdb.com/title/tt0831285/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze