Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Ocelový meč (Steel Dawn)

Úterý, 20 březen, 2007 v 21:09. Autor ozzy666

Patrick Swayze není typický pakárnový herec, a tak není divu, že si svou premiéru u nás odbývá až teď. Za to je to premiéra vskutku velkolepá. Děj Ocelového meče se odehrává po apokalypse kdesi v nehostinné pustině. Putující osamělý vlk, nomád s kamennou tváří a chladným pohledem, jenž tak ostře kontrastuje s rozžhaveným pískem vyprahlé pouště, se hned v prvních minutách dostane do nesmírně působivé šarvátky. Z písku kolem něj se vynoří divocí lidé a snaží se ho připravit o život a o majetek. Náš hrdina je ale drsný chlapík, a tak útočníci zase brzy prchají pod zem. Zjevně v hlubinách písku žijí a dokáží se tam bez problémů pohybovat. A nyní si položme otázku: kdo se zdravým rozumem, by mohl vymyslet podobnou scénu? Potažmo, kdo by jí – dnes – zařadil do svého filmu, aniž by se obával, že bude pro smích? Takovéhle okamžiky prostě fajnšmekra zahřejí u srdce.

Ocelový meč působí trochu jako Šílený Max bez benzínu a s ještě menším rozpočtem. Náš nomád, po roztržce s podzemními lidmi, doputuje do údolí, kde leží malá pouštní osada ženy jménem Kasha. Podobných zemědělských usedlostí je v širokém okolí víc a všechny trpí nedostatkem vláhy. Je dobře střeženým tajemstvím, že pod jejím obydlím se nacházejí podzemní prostory s obrovskými zásobami vody, které vyživuje vydatný pramen. Kasha plánuje rozvést vodu i do sousedních osad, všem mírumilovným lidem. Háček tkví v tom, že bojovný klan zlého Damnila vodu někde v údolí tuší a chce se jí za každou cenu zmocnit. Potulný nomád má sice kamennou tvář a chladný pohled, ale dobré srdce plavovlasé krasavice láme ledy a prolomí i nerost v jeho obličeji. Bojovník pomůže bránit údolí už jen proto, že zloduchův pobočník Sho zabil v nečestné potyčce jeho starého mistra Corda.

Ocelový meč má všechna očekávaná žánrová klišé. Potěší např. pár suchých hlášek a honička v podivných vozítkách na setrvačník. Jen trochu déle trvá, než se děj propracuje přes drobné šarvátky až k závěrečné řežbě, kdy si Swayze postupně podá jednotlivé padouchy. Možná to byla náhoda, ale poslední věta umírajícího Shoa připomíná poslední slova bandity Calvery ze Sedmi statečných.

Za zmínku stojí fakt, že hudbu složil kytarista skupin Queen Brian May. Herecké výkony jsou adekvátně dobré, Patrick Swayze svou postavu zvládá levou zadní, totéž platí i pro ostatní herce – např. Briona Jonese nebo Swayzeho manželku Lisu Niemiovou v roli Kashi. Obecně je Ocelový meč mírný nadprůměr – příjemně se na něj kouká a má několik veselých okamžiků.

rok: 1987
režie: Lance Hool (Nezvěstní v boji), hrají: Patrik Swayze (Duch), Lisa Niemiová, Brion James (Blade Runner, Nightmare at Noon), Anthony Zerbe (Mrtvá zóna, Povolení zabíjet)
imdb: www.imdb.com/title/tt0094033/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze