Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Sador, vládce vesmíru (Battle Beyond the Stars)

Středa, 21 březen, 2007 v 21:43. Autor ozzy666

Stejně, jako snad každý ambicióznější projekt Rogera Cormana, je i tento docela nudný. Ano, je i hezky trhlý, bohužel ne tak, aby byl zábavný. Na druhé straně obsahuje povedené modely kosmických lodí, o nichž jsem si původně myslel, že je někde "čornul". To bych mu však výrazně křivdil, protože art direktorem filmu nebyl nikdo jiný než James Cameron (Vetřelci, Titanik), jenž na celuloidu zanechal svou nesmazatelnou stopu.

Sador, vládce vesmíru je z líhně producenta, který dokázal v Hollywoodu vyrobit 100 filmů, aniž by prodělal desetník (jak také zní titul jeho autobiografické knihy), a tak se prozíravě svezl na vlně zájmu vyvolaném Hvězdnými válkami a samozřejmě vydělal i na této sci-fi komedii, která ho stála na jeho poměry astronomické 2 miliony dolarů (vypadá rozhodně dráž). Většinu rozpočtu pohltily honoráře George Pepparda (Snídaně u Tiffanyho, seriál A-Team, Alej zatracení) a Roberta Vaughna, jenž si tak trochu zopakoval svou postavu pistolníka ze Sedmi statečných.

Film v podstatě jemně paroduje zmíněnou westernovou klasiku, přičemž děj přenáší do hlubokého vesmíru. Pokojnou planetu Akir ohrožuje zlý vládce Sador a hodlá jí neprodleně obsadit, vyčerpat zdroje a její obyvatele zotročit. Mladík jménem Shad se však nehodlá vzdát a vypraví se v kosmické lodi ve tvaru ženského poprsí hledat žoldáky, kteří by Akirům pomohli ubránit nezávislost. Hledání není snadné (vydržet), avšak nakonec je úspěšné (Peppard, Vaughn, a spol.). V závěru sedm hvězdných bojovníků v podstatě zbytečně položí život v ukázkově nudných soubojích, přičemž rozhodující úder zasadí Sadorovu křižníku sám Shad.

Přes veškeré moje sympatie k tvůrcům, je odsledování celého filmu bolest. Děj se odvíjí nahodile, o nic kloudného v něm nejde a nic kloudného se neděje. Všudypřítomný nenáročný humor nemá oporu v dostatečně pevném příběhu, a tak působí značně samoúčelně. Scénář Johna Saylese (Vytí vlkodlaků) je neuměle poslepován dohromady režisérem Jimmym T. Murakamim, ale ve skutečnosti působí, jako by jej nikdo nerežíroval.

Celkově Sador, vládce vesmíru vypadá (úmyslně) jako něco mezi Star Trekem, Star Wars a béčky z 50. let. A když pominu levné až komické, leč stylově čisté interiéry, kde neustále něco bliká a pípá, je výtvarně docela nadprůměrný. Proto Corman s oblibou používal vybrané záběry i v jiných svých filmech; v tomto případě ve Space Raiders (1983), v nichž dokonce recykloval i hudbu (a velmi zdařilou) tehdy začínajícího Jamese Hornera (48 hodin, Willow, Zámotek, Komando...).

rok: 1980
režie: Jimmy T. Murakami (jeden segment z kresleného Heavy Metalu), hrají: Richard Thomas (To), George Peppard (Snídaně u Tiffanyho, seriál A-Team, Alej zatracení), Robert Vaughn (Sedm statečných, Bullittův případ), Darlanne Fluegelová (Kriminál)
imdb: www.imdb.com/title/tt0080421/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze