Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Night Skies

Úterý, 27 březen, 2007 v 21:10. Autor ozzy666

Jsem zkušeným pilotem a letěl jsem se svou soukromou cessnou z Nového Mexika do Amarilla v Texasu bombardovat nějaké lidi, s jejichž náboženským přesvědčením tak docela nesouhlasím, když vtom jsem vedle sebe spatřil létající předmět. Nejdřív jsem myslel, že je to jiné letadlo, ale pak ten předmět vyslal zelený paprsek světla, který způsobil, že moje letadlo kleslo o tři tisíce metrů za čtyři vteřiny.

- Woody Allen: Vedlejší účinky

Nemám představu, zda existují statistiky, které by dokazovaly, že filmy natočené podle skutečných událostí mají větší sledovanost. Možná ano, možná ne. Každopádně je humorné pozorovat, co vše se vydává za "skutečné události". V našem případě si zřejmě autor námětu a producent Steve B. Harris popovídal s nějakým ústavně hospitalizovaným šílencem a na základě jeho "svědectví" natočil film. Dost možná se ani neobtěžoval zaskočit za ním do mentálního institutu, ale náhodou si přečetl zprávu v bulváru, a od té se odvíjelo vše ostatní.

Ať je to jak chce, oblíbená finta o skutečné události se tentokrát týká jakéhosi incidentu s UFO, jenž se odehrál v březnu 1997 na jihozápadě Spojených států. Jako obvykle se v něm vyskytují mimozemšťané unášející nevinné oběti a zavádějící jim anální sondy (Cartman by mohl vyprávět), a hlavně v něm uvidíme Jasona Conneryho (ano, syna toho Conneryho), kterého si někteří možná pamatují jako mladíčka z třetí řady britského seriálu Robin Hood. Ten čas tak letí...!

Pět mladých lidí si to šine v karavanu neznámou noční krajinou a trochu bloudí. Líně se povalují, tlachají, nechávají trčet sadu kuchyňských nožů jen tak na stole, aby se o ně mohl někdo snadno zranit, řeší osobní vztahy a hádají se o hloupostech. (Už po prvních větách jsem jim přál sondu.) Řidič je z nich suverénně nejdementnější, a tak opře jejich karavan o strom ve chvíli, kdy se nad nimi objeví neznámý poblikávající útvar, a mladík se místo na cestu dlouze zahledí na oblohu. Při tom málem sejme i Jasona Conneryho, který u krajnice opravuje svůj nepojízdný vůz.

Když se všichni po nárazu vzpamatují, ukáže se, že si jeden z mladíků zabodl do ramene jeden z oněch vyzývavých kuchyňských nožů. Výsledkem tedy je, že jsou uprostřed lesů, nemají pojízdná auta, mají mezi sebou vážně raněného, jsou hloupí a jako by to nestačilo, začínají kolem nenápadně lelkovat mimozemšťani se svými análními sondami. Bude stačit, že je Connery vysloužilý, psychicky narušený veterán ze zvláštních jednotek?

Většina herců odvádí přiměřeně dobrý výkon. Logika chování postav je ovšem přímo úměrná schopnostem scénáristy. Nechybějí obligátní lekačky, míhající se stíny a protáhlé šedivé mimozemské obličejíčky, tajemně se odrážející v oknech. V rámci podžánru jsou Night Skies řemeslně dobře zvládnutou podívanou, režisér dokáže vytvořit solidní napětí a většinou nenudí. Tím se mu daří zastřít nesmyslnost děje i otravné chování postav, a tak film patří k tomu lepšímu, co může levný sci-fi horor nabídnout.

rok: 2007
režie: Roy Knyrim, hrají: Jason Connery (seriál Robin Hood)
imdb: www.imdb.com/title/tt0460883/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze