Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Crossworlds

Středa, 28 březen, 2007 v 23:07. Autor ozzy666

V portfoliu společnosti Trimark nenajdeme přehršel chvalitebných filmů – viz hrozného Cyborga 2 nebo dokončení trilogie Warlock, abych jmenoval aspoň tituly, jejichž recenze vyšly na Pakárnách. To ovšem neznamená, že neexistují. Mezi ty, které se povedly nad rámec jejího (nízkého) standardu patří dobrodružné sci-fi o cestování mezi dimenzemi Crossworlds.

Kdesi v paralelních světech žije bojovný národ, jehož rozpínavosti už nestačí ani nekonečný prostor vlastní dimenze. Podniká tedy výpady do sousedních dimenzí a podmaňuje si jejich mírumilovné obyvatele. Ta naše je zatím ještě ušetřena, ale ne na dlouho. Nachází se v ní totiž dva artefakty, které jsou zapotřebí k tomu, aby armády krutých bojovníků mohly odemknout pomyslnou bránu a zaútočit v plné síle.

Jediní, kdo se dokážou volně pohybovat mezi dimenzemi bez použití klíče, jsou tzv. mystikové. Mystik Ferris připravuje půdu po invazi, a tak slídí pro ztracených artefaktech – žezlu a přívěsku s drahokamem. Žezlo leží ve vitríně v muzeu a přívěsek má na krku mladík Joe. Jednoho dne se Joe Talbot seznámí s dívkou jménem Laura, členkou hnutí odporu z jiné dimenze, která chce zabránit tomu, aby se artefakty dostaly do nepovolaných rukou. Ferris má však na celou věc jiný názor a jde Joeovi a Lauře tvrdě po krku. Naštěstí je zde ještě hodný mystik A.T. (Rutger Hauer) a jeho nepřekonatelná lstivost starého praktika, čímž se síly dobra a zla zhruba vyrovnávají. V závěru bude muset i Joe prokázat, že není pouze zmatený ňouma a že umí každou ránu do nosu oplatit pěstí nebo plamenometem.

Příběh je docela jednoduchý (ve své složitosti) a vesměs se skládá z toho, že naši hrdinové prchají před Ferrisovými pohůnky a snaží se nepřijít o přívěsek a žezlo. Přitom využívají různých hezkých kousků s dimenzemi. Atmosféru umocňuje zde skutečně charismatický Rutger Hauer. Film Crossworlds je docela dobře natočený, má spád a i když věrohodnost událostí není právě jeho silnou stránkou, příjemně se na něj dívá. Škoda jen, že se scénář trochu víc nerozpovídal o pozadí a "mytologii" toho všeho.

rok: 1996
režie: Krishna Rao, hrají: Josh Charles (S.W.A.T), Andrea Roth, Stuart Wilson, Rutger Hauer (Blade Runner, Pocta pro Juggery, Maso a krev), Jack Black (Škola rocku)
imdb: www.imdb.com/title/tt0115985/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze