Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Cyborg II: Skleněný stín (Cyborg 2)

Středa, 04 duben, 2007 v 24:17. Autor ozzy666

Chápu, že nevidět Cyborga, jeden z prvních filmů, kde si Van Damme zahrál hlavní roli, je trestuhodný nedostatek. Pokusil jsem se tento prohřešek smýt zhlédnutím jeho pokračování Cyborg II, a tak nyní mohu vydat svědectví. Narozdíl od jedničky neprodukovala dvojku spolehlivá dvojice béčkařů Golan-Globus, ale společnost Trimark (trilogie Warlock, Crossworlds).

Pod taktovkou režiséra Michaela Schroedera (Cyborg 3: The Recycler) se jí podařilo vyrobit připitomělé sci-fi s nádechem (rádoby)kyberpunku, v němž se odrážejí všechny atributy doby jeho vzniku: červená a modrá barevná světýlka, kouř, analogové syntezátory... A pak nepřehlédnutelné vnady tehdy 18leté dcery herce Johna Voighta, Angeliny Jolieové.

V budoucnosti jsou největší byznys kyborgové. Používají se pro všechno – pro boj, práci, sex... O komerční nadvládu spolu soupeří dva největší výrobci – americký a japonský. Vedení americké korporace se chce za každou cenu zbavit konkurence a k dosažení tohoto cíle jí není žádná špinavost dost hnusná. Vytvoří proto kyborga – krasavici, napumpují do ní tekutou výbušninu a jako živou sexbombu jí chtějí vyslat do japonského ústředí.

Colt Ricks, instruktor karate, se od mluvící televize dozví, že jeho oblíbenkyně Case Reeseová se má nevědomky stát takovým atentátníkem, a pomůže jí prchnout. Na útěku se do sebe zamilují a záhy svůj vztah i konzumují. Korporace však za nimi pošle kyborga – šílence Danny Benche (už od pohledu šílený Billy Drago), aby je tiše odstranil ze scény. Ovšem jako vždy, situace je trochu komplikovanější...

...ale ne o moc. Děj je dost chabý, dialogy nezajímavé a marně jsem se snažil zaznamenat nějaký kloudný nápad. Formální snaha o napětí vyústí pouze do povrchního mudrování a monotónních přestřelek. Film se odehrává v noci, takže působí jako ve snu, což mám rád, ale ve výsledku je spíš mátožný než snový. Jeho pochybnou hloubku dokonale vystihuje nápis nastříkaný na jedné zdi: Soul is in the software, který může směle soupeřit s cimrmanovským: Budoucnost patří aluminiu.

rok: 1993
režie: Michael Schroeder (Cyborg 3: The Recycler), hrají: Angelina Jolie (Mr. & Mrs. Smith, Lara Croft - Tomb Raider, Sběratel Kostí), Elias Koteas (Protiúder), Billy Drago (seriál Dobrodružství Brisco County Jr., Demon Hunter)
imdb: www.imdb.com/title/tt0106639/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze