Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Quicksilver Highway

Středa, 04 duben, 2007 v 20:13. Autor ozzy666

Vedle Franka Darabonta je Mick Garris dalším specialistou na adaptace děl Stephena Kinga. Darabont dělá pro velké plátno (Zelená míle, Vykoupení z věznice Shawshank), Garris se specializuje hlavně na televizi (Jízda na střele, Svědectví). Většinou mám s jeho filmy a minisériemi velmi dobré zkušenosti a dá se říct, že ani tentokrát neklesl pod svůj standard. Ačkoli si nejsem jistý, zda výběr námětu byl opravdu šťastný.

Garris si jako základ pro Quicksilver Highway půjčil dvě povídky – jednak Kingovy Zuby a pak Revoluci těla Cliva Barkera. Zuby jsem četl, a přestože jsem měl trochu strach, že si tím zkazím výsledný dojem, nebylo to tak hrozné. Režisér je zručný a herci dobří, takže to opravdu moc nevadilo. Od Barkera jsem (asi) nikdy nic nečetl a pokud ano, nezanechal ve mě takový dojem, abych si na něj dnes vzpomněl, potažmo se k němu ještě někdy vrátil. Tentýž pocit jsem měl i z adaptace jeho povídky.

Oba diametrálně odlišné příběhy jsou navzájem spojeny "implantovanou" osobou Aarona Qucksilvera (Christopher Lloyd), podivného démonického šílence, který zde figuruje jako tajemný vypravěč. Lloyd nevyzpytatelné šílence umí a vypadá velmi přesvědčivě, ale otázkou je, zda rozšíření pointy každé z povídek nad původní rámec, bylo opravdu nezbytné. Jestli prostě nestačilo, aby Quicksilver fungoval jen jako tmel, místo aby násilně nabourával konzistenci děje další nelogickou zápletkou.

Kingovy Zuby jsou o chlapíkovi, který u pumpy uprostřed pouště koupí hračku – velké chodící zuby na klíček (nebo spíš na klíč, protože jsou fakt dost velké). Kromě zubů k sobě do dodávky vezme, navzdory svým zásadám a špatným zkušenostem, mladého žoviálního stopaře. Co se stane pak, není až tak nepředvídatelné, ale je to slušně dramaticky natočené i zahrané.

Revoluce těla od Clive Barkera je mnohem nudnější a hlavně delší (pokud se mi to nezdálo). Možná by se dala nazvat Osvobozené ruce, protože je o tom, jak si lidské ruce začaly dělat co chtěly – osvobodily se. Výsledný efekt pochodujících rukou je trochu směšný, připomíná Addamsovu rodinu, nemluvě o úplném závěru, kdy se chtějí osvobodit i nosy. V té chvíli jsem se nedokázal vyhnout vzpomínce na andělskou mrchu z Monte Alby a její oživlý chobot.

Evidentně by bylo lepší zpracovat jednu delší povídku, místo dvou zcela nesouvisejících příběhů. V tomto případě zkrátka Garris neměl právě nejšťastnější ruku.

rok: 1997
režie: Mick Garris (Jízda na střele, Svědectví), hrají: Christopher Lloyd (trilogie Zpátky do budoucnosti), Matt Frewer (seriál Max Headroom, Uneseni, Trávníkář 2), Veronica Cartwright (Vetřelec)
imdb: www.imdb.com/title/tt0119975/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze