Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Lesní duch (Watcher in the Woods)

Pondělí, 09 duben, 2007 v 15:23. Autor ozzy666

Během 80. let se studiu Disney podařilo v Británii udělat několik zajímavých filmů. Nevystupovali v nich mluvící mývalové nebo veverky a ani nebyly o smutných chlapečcích, které trápí, že na ně jejich tatínek nemá čas, protože se věnuje víc byznysu než jim. Disney má na svém kontě z té doby i čistokrevné horory: třeba Bradburyho Cosi zlověstného se blíží (1983) nebo Lesního ducha, o němž bude řeč nyní.

Rodinně orientované studio Disney je na jedné straně nebezpečné tím, že na vás mohou kdykoli a odkudkoli vyskočit veselí zvířecí kamarádi a zazpívat vám rozvernou písničku, na straně druhé je ale příjemné, že v jejich hororech nikomu nevyříznou srdce lžící, ani se v nich nevyskytují hnijící mutanti či hromadné sebevraždy. Jsou režiséři, kteří zmíněné nápady považují za působivější a mnohem víc cool... či snad za jediný důvod, proč by se o jejich dílku dalo mluvit, já však dávám přednost čistému a účelově neznásilněnému příběhu.

Dvě děvčata se s rodiči přestěhují do velkého rodinného sídla na venkově. Jeho majitelka, která jim dům pronajala a bydlí hned vedle, je divná a na první pohled skrývá nějaké strašné tajemství. Děvčata mají už při první návštěvě panství pocit, že je někdo z lesa sleduje a starší z nich, Jan, má dokonce strašidelné vidiny za bílého dne. Mladší z dcer, Ellie, zase v transu píše na sklo jméno Karen. Ukáže se, že Karen byla dcera divné majitelky, která beze stopy zmizela, tělo se nenašlo, a že její zmizení souvisí s nějakým iniciačním rituálem ve staré opuštěné kapli.

Odhlédneme-li od přiblblého a zavádějícího překladu názvu Watcher in the WoodsLesní duch (což zní skoro tak strašně jako Lesní skřítek), zůstane nám holý fakt, že Disney dětem připravil několik bezesných nocí a dospělým příjemné mrazení v zátylku. Je potěšující vidět, jak dobře mohou fungovat klasické, a tedy nijak nové hororové postupy – i když daní za tento přístup je jistá schematičnost filmu. Scénář nikdy neodhaluje víc, než musí a ve prospěch napětí hraje i typická anglická atmosféra. Samozřejmostí je kvalitní režie Kohna Hougha a řada významných hereckých jmen v čele s Bette Davisovou.

rok: 1980
režie: John Hough (American Gothic, Legenda pekelného domu), hrají: Bette Davisová (Vše o Evě, Co se vlastně stalo s Baby Jane?), Lynn-Holly Johnsonová (Jen pro tvé oči), David McCallum (seriál Saphire & Steel, Velký útěk), Carroll Baker (Policajt ze školky, Velká země)
imdb: www.imdb.com/title/tt0081738/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze